Do januara

Ustavni sud odgodio odluku o rješavanju spora u vezi sa koncesijama

  • Извор: АТВ
  • 03.12.2021. 18:52

Za sad nema privremenih mjera za gradnju hidroelektrana u gornjem slivu Drine. Ustavni sud BiH tu odluku odgodio je do januara naredne godine. Ona se odnosi na zahtjev za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske nastalog u vezi sa dodjelom koncesija. Izgradnja hidroelektrana "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci" na rijeci Drini zasmetala je bh. parlamentarcima, mahom Bošnjacima pa su u sve umijesali politiku. Politika je i u Zajedničkoj komisiji za koncesije koja se još nikad nije sastala, jer nije bilo kvoruma, opet većinom iz drugog entiteta. Ipak, za one koji se i odazovu sjednicama Komisije današnja odluka Ustavnog suda BiH nije iznenađujuća.

"Mislim da se treba graditi i u Republici Srpskoj i u BiH, jer sve što se radi i gradi je korisno, najveći problem je kad se ništa ne radi i ne gradi", rekao je Milomir Amović, zamjenik predsjednika Komisije za koncesije BiH.

Republika Srpska je koncesioni postupak, dodjeljen Elektroprivredi Republike Srpske, sprovela u skladu sa republičkim Zakonom i tu nema nikakve pravne dileme, kaže resorni ministar. Petar Đokić podsjeća da je lokacija hitroelektrane "Buk bijela" vidljivo u teritoriji Srpske i da Srpska kao takva samostalno zakonski može da bira svoje partnere u izgradnji.

"Nakon dodjele koncesije, mi smo u taj postupak ili u koncesijonu aktivnost uključili partnera, a to je Elektroprivreda Srbije koja će zajedno sa Elektroprivredom RS izgraditi izgraditi HE Buk bijela i ja ne vidim ni jedan razlog da ovaj projekat bude zaustavlje", kaže Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

U izgradnju hidroelektrana u gornjem slivu Drine, do sada je uloženo oko 40 miliona maraka. Ukoliko bi se ovaj projekat i dalje politizovao, velika je vjerovatnoća da bi se u tom slučaju BiH suočiti sa investicionom štetom.