Na zahtjev bošnjačkih delagata

Ustavni sud sutra o Zakonu o nepokretnoj imovini Republike Srpske

  • Извор: АТВ
  • 21.09.2022. 19:06

Ustavni sud BiH sutra bi trebalo da raspravlja o kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske. To su zatražili delegati Bošnjaka u Domu naroda Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Asim Sarajlić, Munib Jusufović i delegat iz hrvatskog Kluba Zlatko Miletić.

Profesor Ustavnog prava Radomir Lukić tvrdi da se sa ovom sarajevskom apelacijom nastavlja sa prozirnom i neakademskom politikom odlučivanja u BiH koja nema utemeljene pravne argumente, a za rezultat ima još veći jaz između naroda.

"To produbljuje jaz između entiteta, a zapravo oni polaze od jedne pogrešne pretpostavke da s obzirom država ima svoju teritoriju kao svoj sastavni element, tako ima i BiH, i prema njihovom shvatanju, ona raspolaže s njom. Međutim teritoriju imaju entiteti i teriotorija BiH sastavljena je od teritorije entiteta", kaže Radomir Lukić, univerzitetski profesor Ustavnog prava.

Zanimljivo da je Ustavni sud donio odluku da je teritorija Federacije i Brčko Distrikta, isključivo njihova, a ne BiH. Zato je u Parlamentu Republike Srspke donesen Zakon koji definiše da imovina Republike Srpske pripada Srpskoj i njenim institucijama i da se može korstiti za funkcionisanje javne vlasti. bez obira na to poslanici kažu odluka Ustavnog suda već se može pretpostaviti.

"Republika Srpska će nastaviti normalno da funkcioniše, ako treba ponovićemo i donijećemo sličan zakon, ali nećemo dozvoliti da se pitanje šuma i imovine koja je potrebna za Republiku Srpsku prenese na BiH", kaže Miroslav Vujičić, poslanik SNSD-a u NSRS.

Parlament Srpske usvojio je Zakon o nepokretnoj imovinu još u februaru. Dan prije nego što je Zakon trebalo da stupi na snagu, Kristijan Šmit, je zakon suspendovao sve do odluke Ustavnog suda BiH. 

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок