Savjet ministara BiH

Usvojene informacije o stanju u oblasti migracija u BiH

  • 29.08.2018. 16:57

Savjet ministara usvojio je informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH, koju je predložilo Ministarstvo bezbjednosti, kao i informaciju tog ministarstva za Predsjedništvo BiH o trenutnom stanju u oblasti migracija u BiH.

U prvoj informaciji je navedeno da u pojačanom nadzoru granice i suzbijanju nezakonitih migracija Graničnoj policiji BiH i dalje pomažu pripadnici Agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te MUP-a Republike Srpske, te da je oko 300 policajaca dodatno angažovano na jačanju nadzora granice, saopšteno je iz Savjeta ministara. 

Za smještaj migranata u narednom periodu biće korišćeni Kasarna "Ušivak" kod Hadžića i hotel "Sedra" u Cazinu, u koji su smještene ranjive kategorije migranata i porodice sa djecom. 

Đački dom "Borići" u Bihaću, pod uslovom da bude saniran i obezbijeđeni humani uslovi, mogao bi biti korišćen kao prihvatni centar, dok će kao privremeni prihvatni centar biti korišćen objekat "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši. 

Službi za poslove sa strancima je od 1. januara do danas prijavljeno 12.068 ilegalnih migranata. Istovremeno je 11.191 migrant iskazao namjeru za podnošenje azila, dok je 835 osoba podnijelo zahtjev za azil. 

Najveći broj migranata dolazi iz Pakistana, Sirije, Irana, Avganistana i Iraka. 

Savjet ministara je na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, usvojio dva važna dokumenta u borbi protiv pranja novca - Procjenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u BiH za period 2018-2022. godine i Akcioni plan za saniranje identifikovanih nedostataka u sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, čime je realizovana prva preporuka Radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF). 

Akcioni plan sadrži više tačno definisanih mjera koje će realizovati nadležne institucije do kraja iduće godine s ciljem jačanja kapaciteta nadležnih službi u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. 

Procjenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u BiH do 2022. godine i dvogodišnji Akcioni plan za otklanjanje identikovanih nedostataka u sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sačinila je radna grupa zajedno sa podgrupama. 

Na ovaj način žele se stvoriti uslovi za efikasno angažovanje raspoloživih finansijskih, tehničkih i ljudskih kapaciteta i resursa u borbi protiv finansijskog kriminala.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)