Po hitnom postupku

Usvojeni prijedlozi Zakona o strancima i vinu

  • Извор: СРНА
  • 28.08.2023. 19:32

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je po hitnoj proceduri usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima i Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH.

Oba zakonska prijedloga nose oznaku EI, kao potvrdu usklađenosti sa pravnom tekovinom EU i utvrdio ih je, te u parlamentarnu proceduru sa zahtjevom za hitno razmatranje uputio Savjet ministara nakon dogovora lidera parlamentarne većine na nivou BiH, postignutog na sastanku u Istočnom Sarajevu radi deblokiranja evropskog puta BiH.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima predviđeno je preuzimanje četiri uredbe/direktive EU iz oblasti migracija donesene u periodu od 2016. do 2021. godine.

Dopunama zakona želi se olakšati boravak digitalnih nomada u BiH, a intencija Savjeta ministara, koji je predlagač zakona, jeste da se dodatno produži njihov boravak u BiH.

Izmjene i dopune zakona odnose se i na područja izdavanja viza, stalni boravak, privremeni boravak stranaca u BiH na osnovu spajanja porodica, obrazovanja, naučnih istraživanja, učestvovanja u programu razmjene ili obrazovnom projektu, obavljanja stručne prakse, volontiranja, zaposlenja visokokvalifikovanih radnika, te rada na osnovu plave karte, kao i na osnovu humanitarnih razloga.

Srpska neće dozvoliti da im drugi biraju predstavnike BiH

Srpska neće dozvoliti da im drugi biraju predstavnike BiH

Izmjenama i dopunama Zakona o strancima istovremeno se dopunjavaju i određene odredbe kako bi bila olakšana njihova primjena i otklonjene nejasnoće u praksi.

Prijedlogom zakona o organizaciji tržišta vina u BiH utvrđuju se principi organizacije tržišta vina u BiH i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina.

Značajan dio Zakona odnosi se na sistemsko uređenje oblasti u vezi sa oznakama porijekla i geografskog porijekla, te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje ovih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatizovanim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Novi zakon, uz koji je na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a usvojena i korekcija tehničke prirode, omogućava uspostavljanje vinogradarsko-vinarskog registra, koji predstavlja osnov za oživljavanje i dalji razvoj ovog sektora u BiH.

Krišto na panelu lidera: Puni konsenzus u BiH o evropskom putu

Krišto na panelu lidera: Puni konsenzus u BiH o evropskom putu

Definisano je da u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu Zakona budu donijeti odgovarajući pravilnici u ovoj oblasti, čime je ostavljeno dovoljno vremena kako domaćim proizvođačima ne bi bio onemogućen izvoz nakon novembra 2024. godine, koji je Evropska komisija odredila kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u području vina i vinogradarstva sa standardima EU.

Izjašnjavanje o Prijedlogu rezolucije o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u BiH, koji su u Predstavnički dom dostavili poslanici SDP-a, odgođen je za sljedeću sjednicu, kako bi bili usaglašeni predloženi amandmani.

Glasanjem je završena današnja hitna sjednica Predstavničkog doma, a da bi usvojeni zakonski prijedlozi stupili na snagu, potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamentarne skupštine.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм