Masovno ubistvo u Ribnikaru mijenja zakon

Bez ograničenja u zadržavanju djece na psihijatriji

  • Извор: Euronews
  • 29.07.2023. 09:08

Formiranje odjeljenja zatvorenog tipa u psihijatrijskim ustanovama za djecu koja počine teška krivična djela, zadržavanje u psihijatrijskoj ustanovi bez pristanka djeteta, privremena zabrana posjete i kontakta djeteta sa drugim osobama uključujući članove uže porodice - sve su to novine koje donosi predlog izmene zakona, piše Euronews Srbija.

Izmena zakona inicirana je nakon tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je učenik (13) ubio devetoro učenika i čuvara škole i ranio šest osoba. Dječak, koji je pucao na vršnjake iz očevog pištolja, po važećem zakonu nije krivično odgovoran jer ima manje od 14 godina. On se nalazi u dječjoj psihijatrijskoj ustanovi na posmatranju.

To je na javnoj raspravi rekla i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Porodica jedne žrtve iz

Porodica jedne žrtve iz "Ribnikara" tužila majku dječaka K. K.

"Nakon tragedije u Ribnikaru se vidjelo da u postojećim zakonskim aktima, u Zakonu o mentalnom zdravlju iz 2013. godine, ne postoji riješeno šta raditi sa djecom koja nisu krivično odgovorna. Nisu to represivne mjere, to su mjere liječenja", rekla je ona.

U obrazloženju nacrta izmjene zakona, Ministarstvo zdravlja navodi da je potrebno da se oblast mentalnog zdravlja uredi na potpuniji način u dijelu koji se odnosi na dijagnostiku i liječenje krivičnopravno neodgovorne djece, koja su izvršila najteža krivična djela i zbog ispoljenog poremećaja mentalnog zdravlja predstavljaju ozbiljnu opasnost za društvenu zajednicu.

Navode nekoliko slučajeva koji su posebno uznemirili javnost u Srbiji - dječak (12) zakucao ekser psu u glavu, djeca zapalila beskućnika, dječak (13) izbo druga nožem u školskom dvorištu i posljednji u nizu - masovno ubistvo u Ribnikaru.

Poruka koja slama srca: Oglasila se majka talentovanog dječaka (14) ubijenog u

Poruka koja slama srca: Oglasila se majka talentovanog dječaka (14) ubijenog u "Ribnikaru"

"Kako je osnovna funkcija krivičnog prava zaštitna funkcija, te kako su djeca mlađa od 14 godina u srpskom pravu krivično neodgovorna, postavilo se pitanje da li je društvo zaštićeno od djece koja usljed mentalnih smetnji preduzimaju protivpravne radnje u kojima su sadržana objektivna obilježja teških krivičnih djela, a naročito onih sa elementima nasilja i koji je odgovor države na te pojave potreban i celishodan. Aktuelno, zaštita se u domaćem pravu obezbeđuje mjerama iz okvira socijalnog zakonodavstva i zakonodavstva u oblasti mentalnog zdravlja. Posljednji navedeni slučaj masovnog ubistva djece u osnovnoj školi pokazao je da rješenja sadržana u Zakonu o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama zahtijevaju da budu dopunjena nedostajućim pravilima vezanim za liječenje djece koja se nalaze u tzv. ranom formativnom periodu, koje zahtjeva posebne uslove i čije se trajanje ne može unapred odrediti", navodi se u obrazloženju.

(Euronews)

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм