Vilić pokušava da formira nelegalni štab za izbore, kategoričan odgovor MUP-a Srpske

  • 04.09.2020. 11:22

Već mjesec dana traju pokušaji direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića i direkcije na čijem je čelu da se formira operativni štab koji bi sprovodio mjere iz nadležnosti policijskih poslova u vezi sa izbornim procesom, čime bi sebi obezbijedili nepostojeću nadležnost, ali kao i u ranijim izbornim ciklusima, iz MUP-a Srpske dobijaju kategoričan odgovor.

Naime, na sastanku održanom 12. avgusta, Muharem Hubanić iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH je upoznao predstavnike MUP-a Srpske sa tim da je Direkcija u procesu formiranja operativnog štaba i da postoji potreba da se dogovori procedura razmjene i centralizacije informacija. 

Predstavnici MUP-a Srpske su na pomenutom sastanku naveli da će MUP Republike Srpske formirati Operativni štab u sjedištu, obezbjeđivati skladište CIK-a BiH, organizovati obezbjeđenje i pratnju izbornog materijala, te koordinisati druge aktivnosti koje će doprinijeti bezbjednom održavanju lokalnih izbora 2020. 

Tada je naglašeno da CIK BiH sve prijavljene izborne napravilnosti dostavlja direktno MUP-u Republike Srpske.

Ipak, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić očigledno ne odustaje od namjere da formira operativni štab za novembarske lokalne izbore, koji bi trebalo da sprovodi mjere iz nadležnosti policijskih poslova u vezi sa izbornim procesom, iako to apsolutno nije u nadležnosti direkcije na čijem je čelu, pa se sa istim zahtjevom pismenim putem obratio MUP-u Srpske i 20. avgusta. 

U dopisu upućenom MUP-u Srpske stoji da je na sastanku radne grupe jedan od zaključaka bio da se formira Operativni štab koji bi pratio izborni proces sa aspekta sigurnosti provođenja mjera iz nadležnosti policijskih poslova prilikom održavanja Lokalnih izbora 2020. godine. Takođe, navodi se da bi sjedište pomenutog Štaba bilo u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH u Sarajevu.

Тагови:
  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм