Премијер Српске

Вишковић: Лендо показао потпуно незнање

  • Извор: АТВ
  • 14.02.2024. 14:16

Данашња изјава потпредсједника ФБиХ Рефика Ленде, није ништа друго него оркестрирано скретање пажње, давањем изјава које немају никаквог правног, али ни и политичког смисла. Овакви наступи нису ништа друго него огледало политичког стања у коме се БиХ тренутно налази.

Поручио је ово предсједник Владе Српске Радован Вишковић, након што је Лендо изјавио да ће "покренути питање имена Републике Српске".

"Потпредсједник ФБиХ, данашњом изјавом је у потпуности презентовао своје незнање из области права, као и непознавања Дејтонског мировног споразума, као и Устава БиХ, заиста је неприхватљиво да неко ко обнаша овакву функцију нема ни минимум знања из ових области", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је поражавајућа пракса појединих политичара из ФБиХ, којој је подлегао и Лендо, да преко непријатељских тонова усмјерених према Републици Српској добијају одређене политиче поене.

"Оно што највише забрињава јесте да је у политичком Сарајеву постала пракса да се устави и правне норме тумаче произвољно, уз изостанак осуде оних чија је то дужност. Никада нећу разумјети да неко саботира све видове заједничких договора три конститутивна народа на којим треба да почива БиХ, пристаје да му странци намећу норме, правила и законе, креирају заставу и химну државне заједнице коју зовемо БиХ", каже премијер Српске.

Вишковић је Ленди поручио да би било боље да се својим политичким ангажманом изборио или избори да народи у БиХ сами креирају своја обиљежја, као што није случај са заставом и химном БиХ, а име Републике Српске да поштује јер је то уставна категорија и одраз воље српског народа који је и створио Републику Српску, а која је саставни дио БиХ.

Пратите нас и путем Вибера