Republika Srpska trpi štetu

Višković: U Elektroprenosu BiH politička blokada

  • 15.07.2019. 19:10

U Republici Srpskoj gore više miliona vrijedni trasnformatori, ali u Sarajevu, malo koga je briga. Zbog sarajevske političke blokade, koja se najslikovitije manifestuje u Elektroprenosu BiH, u Višegradu ispaštaju. Transformator od 400 kilovolti koji je u vlasništvu Elektroprenosa BiH, prije skoro mjesec dana je izgorio. Hitna urgenicija, kakva je bila u slučaju gorenja mostarskog trasformatora, ovoga puta je izostala, pa je u pitanje došla sigurnost snadbjevanja električnom energijom šest opština.

Za višemilionsku štetu, zvanično nije bio obaviješten premijer Radovan Višković, iako je predsjednik Vlade Srpske član Skupštine akcionara. Štetu, kaže premijer, Republika Srpska itekako ima.

“Struja proizvedena u Višegradu, šalje se u Rajlovac kod Sarajeva da se pretvori tu na 110 iI da se vrati u Višegrad, 250 kilometara m u jednom pravcu, 250 kilometara u drugom. Znate li koja je tu pouzdanost snadbjevanja čitavog tog kraja, vrlo, vrlo, upitna,“ kaže Višković.

U Elektroprenosu BiH kažu da je formirana komisija i da će problem trajno biti riješen tek za godinu i po ili dvije, pošto se moraju ispoštovati procedure. Pitanje je i taj vremenski period, jer je javna tajna da je u Elektroprenosu na snazi politička blokada.  

“Blokada postoji u firmi za sve druge nabavke, ali evo za ovo se nadam da ćemo iznaći snage da se donese odluka da se transformator kupi novi,“ kaže Cvjetko Žepinić, izvršni direktor za rad i održavanje sistema u Elektroprenosu BiH.

Blokada u Federaciji, na relaciji Bošnjaci - Hrvati, očigledno je prenosiva i na BH nivo. U Federaciji ne mogu da se dogovore ko će biti imenovan za prvog čovjeka Elektroprenosa, pa je zbog političkih prepucavanja blokirano 200 miliona marka investicija, od kojih Republici Srpskoj pripada 41 odsto.  

“To nije priča, mi tražimo nekakve pare. Mmi ne tražimo nikakve pare, mi samo tražimo ulaganja u naš energetski sektor, da on bude što pouzdaniji i što bolji,“ rekao je Višković.

“Najveća šteta koja se trpi je neprijem ljudi, mi smo jednostavno zaustavili prijem ljudi u Elektroprenosu još prošle godine, to je ovako u ovom periodu teškog stanja u državi i najveći problem,“ rekao je Žepinić.

Kako stvari trenutno stoje, do deblokade jedino može doći rješavanjem političkih barijera između SDA i HDZ-a. HDZ bi da zadrži dosadašnjeg direktora Matu Žarića, ali premijer Fadil Novalić neće ni da čuje. Nezvanično, SDA traži rotaciju po nacionalnom ključu, iako zaboravljaju da se nacionalni ključ, bar kada su Bašnjaci u pitanju, ne poštuje u izboru guvernera Centralne banke BiH.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок