Mjesec dana prošlo od naredbe Suda BiH

Vještačenje medicinske dokumentacije Mahmuljina i nakon mjesec dana nije završeno

 • Izvor: ATV
 • 16.09.2022. 19:13

Vještačenje medicinske dokumentacije bivšeg komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH još nije završeno. Mjesec dana je prošlo od naredbe Suda BiH, a Sakib Mahmuljin, koji je osuđen za ratne zločine nad Srbima na Vozući i Ozrenu, i dalje je u Turskoj. Navodno na liječenju. Kada će stići nalaz i mišljenje vještaka da li se Mahmuljin može liječiti u BiH i da li može putovati, u Sudu ne znaju.

"Sud je dana 18.8.2022. godine donio naredbu za vještačenje dostavljene medicinske dokumentacije osuđenog Sakiba Mahmuljina, kojom je od vještaka tražen nalaz i mišljenje da li se osuđeni Mahmuljin može liječiti u Bosni i Hercegovini, kao i da li može putovati, a koje, zaključno sa danom 16.9.2022. godine, nije završeno. U međuvremenu je u nekoliko navrata vještaku dostavljana dodatna medicinska dokumentacija", saopšteno je iz Suda BiH.

Kupovina vremena – tako ove poteze nazivaju u Boračkoj organizaciji Republike Srpske. Sumnjaju, kažu, da će se Mahmuljin ikada i vratiti u BiH i odslužiti i minimalnu kaznu na koju je osuđen.

"Desi se to da čovjek pobjegne, bukvalno pobjegne. Sud BiH, umjesto da uputi zahtjev za izdržavanje kazne ovog čovjeka, ćuti određeno vrijeme, namjerno čekajući da čovjek napusti teritoriju BiH i onda izgovor njegovog napuštanja i boravka u Turskoj jeste njegovo zdravstveno stanje i sada kada se traži vještačenje i sa tim se odugovlači, već i taj proces traje duže vrijeme", rekao je Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Stižu poruke i da je to izmišljena bolest. Iz Republičkog centra za istraživanje rata kažu da je ovim potvrđeno da je Sud aktivno učestvovao u bjekstvu Mahmuljina.

"Najbolje potvrđuje da oni ne žele da/ preduzmu korake u skladu sa zakonskim ovlaštenjima koja imaju, a to je da raspišu potjernicu, odnosno da od Turske, ako su već evidentirali da je u Turskoj, traže njihovu ekstradiciju u BiH. To je jedan ponor pravosuđa na nivou BiH", rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

I u izricanju male kazne Mahmuljinu, uloga Suda je bila značajna, kaže Kojić. Zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine, Sud BiH je krajem aprila Mahmuljinu izrekao pravosnažnu kaznu zatvora od osam godina. Umjesto da ode iza rešetaka, otišao je u Tursku.

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Naša Srpska

  Najnovije informacije, planovi, sve aktuelne, ali i neobične priče i ljudske sudbine. Slikom i rječju, s kraja na kraj Srpske, svaki ponedjeljak u 18:20 donosimo neke nove teme.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:35 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.