Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС Бих

Вулић: И одговори на посланичка питања доказ да се у Суду БиХ не може очекивати правда

  • Извор: СРНА
  • 18.02.2024. 11:04

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић оцијенила је да одговори које је добила на своја посланичка питања у вези са рочиштем у Суду БиХ у поступку против предсједника Републике Српске Милорада Додика 6. децембра, показују да се у тој правосудној институцији не може очекивати правда.

Вулићева је рекла да је разочарана одговором Министарства правде у Савјету министара БиХ на своје питање у вези са понашањем судског полицајца који је непримјерено сједио иза предсједника Српске и непристојно се понашао.

- У одговору министра правде Давора Бунозе наводи се да судски полицајац негира да је био непристојан, а нема потребе да Министарство пита њега какав је био, већ је довољно да погледају снимак из суднице на којем би видјели непрофесионално понашање, да непристојно сједи и, како сам навела у питању, дува за врат предсједнику Републике Српске - истакла је Вулићева за Срну.

Она је додала да је генерално Закон о судској полицији штур, на свега шест страница исписан, и да је правилницима дато да судским полицајцима управљају судије.

- И није чудо што ми када дођемо на рочиште предсједнику Републике Српске од свих тих силних полицајаца доживљавамо разне непријатности, понижавања и омаловажавања јер они добијају наредбе од судија које су у ту поставили америчка Амбасада, /амбасадор САД Мајкл/ Марфи и њему слични, односно сви они србомрсци који би предсједника Републике Српске и све нас поново у пакету да врате у "Виктор Бубањ" навела је Вулићева.

Према њеним ријечима, није тачан ни дио одговора да су судски полицајци сами реаговали када су видјели да представник ОЕБС-а у судници користи мобилни телефон, већ су то примијетили посматрачи.

- Да то није истина најбоље потврђује снимак који може да се тражи од Суда", рекла је Вулићева и објаснила да су судски полицајци реаговали тек након што је она на стаклену преграду сале за посматрање прислонила папир на којем је ружем за усне написала "ОЕБС телефон? - и куцањем по стаклу привукла пажњу полицајца.

Коментаришући одговор Суда БиХ на њено питање о присуству представника ОЕБС-а у судници на рочишту Додику, Вулићева је рекла да је изненађена елементарним непознавањем правилника по којима би правосуђе требало да ради.

- Није спорно што је представник ОЕБС-а био ту, јер они по споразуму из 1996. године имају право да присуствују чак и тајним суђењима, већ што Суд наводи да је то на основу Дејтонског споразума, не цитирајући гдје то пише - навела је је Вулићева.

Она је констатовала да у Суду ни не морају знати шта пише у Дејтонском споразуму кад слушају америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија и његово тумачење.

- А ми сви знамо његово тумачење - распакивање Општег мировног споразума за мир у БиХ и унитарна БиХ као циљ - закључила је Вулићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?