ПД ПС БиХ

Вулић: Поштени избори значе да ће СНСД побјеђивати

  • 21.12.2023. 19:43

ЦИК није имао правни ни финансијски основ за пребројавање листића на прошлогодишњим изборима за ниво предсједника Републике Српске, а и пребројавање је потврдило да је Милорад Додик апсолутни побједник који води конкретне политике, за разлику од опозиције, истакла је предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић.

Вулићева је, током расправе о Извјештају о спровођењу Општих избора 2022, чији је подносилац Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ, оцијенила да је извјештај те комисије написан као збир података, без додатних образложења о начину спровођења избора.

"Нема додатних образложења појединих одлука и наредби ЦИК-а о начину спровођења општих избора 2022. године. Нема објашњења да ли су одређене одлуке или наредбе имале правно или финансијско оправдање и да ли је било довољно аргумената који би оправдали трошење новца за поновно бројање гласова, као и да ли има оправдање за кашњење објављивања прелиминарних резултата", указала је Вулићева.

Према њеним ријечима, произилази да су грађани и посланици остали ускраћени за образложење појединих активности ЦИК-а које се односе на доношење наредбе о поновном пребројавању гласова за предсједника и потпредсједника Републике Српске, о начину спровођења и оправданости јер је, како је нагласила, резултат остао исти.

Она је указала и на низ информатичко-техничких грешака при објављивању прелиминарних резултата, које су стварале заблуде код грађана и политичких субјеката, наводећи као примјер погрешно навођење имена побједника избора за потпредсједника Републике Српске из реда хрватског народа.

Предсједавајућа Клуба СНСД-а се осврнула на излагање посланика ПДП-а Бранислава Бореновића, упитавши га о каквој правичности, коректности и поштењу говори док у ЦИК-у сједе Јован Калаба - кандидат ПДП-а за одборника и Вања Бјелица Прутина која је била савјетник Мирка Шаровића /СДС/?

Вулићева је, говорећи поновном пребројавању листића, навела да ЦИК није имао правни ни финансијски основ за пребројавање листића за ниво предсједника Републике Српске, те подсјетила да је пребројавање гласачких листића на изборима 2022. године потврдило да је Милорад Додик апсолутни побједник.

Према њеним ријечима, Додик ће бити предсједник годинама зато што, за разлику од опозиције, води коректне и конкретне политике.

"Уколико колеге из ЦИК-а слушају /амбасадора САД Мајкла/ Марфија и /Кристијана/ Шмита - онда нема будућности и перспективе", рекла је Вулићева.

Она је истакла да је са Бореновићем сагласна када је ријеч да избори требају бити транспарентни и поштени јер, како је рекла, то значи да ће СНСД владати још најмање 20 година.

"Требају нам електронска идентификација, отисак прста и скенери. Само кажем да не прихватам софтвер који ће креирати Кристијан Шмит", нагласила је Вулићева и члановима ЦИК-а поручила да могу да забораве уколико желе да уведу електронско гласање које најављује Шмит.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.