Представнички дом БиХ

Закон о врховном суду без позитивног мишљења, неће се расправљати ни о друга два закона

  • Извор: Агенције
  • 02.04.2024. 13:30

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на чији дневни ред је уврштен Приједлог закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, а који је утврдио Савјет министара, почела је у Сарајеву.

Прије сједнице овог дома, одржана је сједница Уставноправне комисије која није позитивно оцијенила предложени закона о врховном суду БиХ,

Комисија је поновила свој став изречен у фебруару ове године, а закон је тада враћен на поновно разматрање и достављање новог извјештаја, пише портал Кликс.

Предложеним законом се уређује организација, надлежност, јавност рада, финансирање и сва друга питања у вези са оснивањем и функционисањем врховног суда БиХ као највишег касационог суда у БиХ, који осигурава досљедно тумачење права на територији цијеле БиХ.

Каран: Полиција већ 32 године гарант владавине права и безбједности

Каран: Полиција већ 32 године гарант владавине права и безбједности

Предлагач закона Денис Звиздић је раније казао да је више разлога зашто сматра да је овај закон потребан.

По његовим ријечима, БиХ је једина земља у региону која нема врховни суд и једина држава у Европи која нема Врховни суд или институцију која је пандан врховном суду, а у смислу тијела које ће бити задужено за уједначавање судске праксе.

Звиздић је навео да је потреба успоставе врховног суда јасно дефинисана и у Мишљењу о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Представнички дом би требао разматрати и принципе Приједлога закона о допунама Закона о одбрани БиХ, који је предложио Дом народа, но расправа о том закону је скинута с дневног реда.

Иста ствар је и са Приједлогом закона о допуни Закона о странцима, који је предложио посланик Нихад Омеровић (НИП), о којем се такође неће расправљати.

Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.