U CIK-u BH, Tužilaštvu i SIPI, danas na to nisu odgovorili

Zašto i dalje traje istraga u slučaju prijave Hrvatske liste iz Teslića?

  • Извор: АТВ
  • 26.07.2021. 20:30

Zašto i dalje traje istraga u slučaju prijave hrvatske liste iz Teslica? U CIK-u BH, Tužilaštvu i SIPI, danas na to nisu odgovorili. U CIK-u ne otkrivaju ni da li su i koliko birača za glasanje putem pošte obavijestili o razlozima odbijanja podnesene prijave, a u skladu sa Zakonom o upravnom postupku BiH.

"Evo sada već godinudana nakon izbora mnogi nisu dobili nikakvo obavještenje zašto njihov glasački materijal nije stigao, zašto su odbijeni i tako dalje. Nakon toga, mi smo ipak mislili da smo po svim našim procjenama skupili ipak dovoljan broj glasova, uz one glasove koji su bili prikupljeni na redovnim biračkim mjestima za Hrvatsku listu Teslić, no ipak i tu smo primjeti lida je mnogo tih glasova koji su poslati, da ili nisu stigli u CIK ili su u fazi prebrojavanja u CIK-u bili odbijeni", rekao je Darko Mršić, koordinator za glasanje putem pošte Hrvatske liste Teslić.

Pred zgradu Tužilaštva BH zbog toga je i danas stigao Igor Balukčić, nosilac Hrvatske liste iz Teslića. Za mandat u lokalnom parlamentu nedostajalo mu je 17 glasova. Smatra da mu je mandat otet. Kaže, lično je, u dva navrata, na pisarnicu CIK-a, predao ukupno 741 prijavu za glasanje putem pošte.

"Ispostavilo se da je CIK prihvatio manji dio prijava, a o razlozima odbijenih prijava birači nikada nisu obaviješteni pa im je na taj način uskraćeno pravo na žalbu što je suprotno važećim izbornim zakonima", rekao je Igor Balukčić, nosilac Hrvatske liste iz Teslića.

U CIK-u BH pred kameru ne žele i nije to nikakvo čudo jer u njihovim redovima je, zbog prijave teslićkih Hrvata, prava panika, saznaje nezvanično ATV od izvora iz CIK-a. Podsjećamo, SIPA-a je po nalogu Tužilaštva BH, izuzimala dokumentaciju u CIK-u još u maju ove godine. Nezvanično saznajemo, istraga je nastavljena, pa pretres i izuzimanje dokumentacije u CIK-u  opet traju već nekoliko dana. 


Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)