Šef Delegacije EU u BiH

Zatler o kandidatskom statusu BiH: Mudro bi bilo da se ne proglašava pobjeda

  • Извор: СРНА
  • 13.12.2022. 15:32

Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler izjavio je danas da je, i pored dobrih povratnih informacija nakon sjednice Savjeta za opšte poslove EU na kojoj je predloženo da BiH bude dodijeljen kandidatski status, potrebno sačekati zvaničnu odluku šefova zemalja članica EU u četvrtak, 15. decembra.

Zatler je podsjetio da je u junu u Savjetu Evrope tri sata trajala rasprava o BiH, te naglasio da iako su izgledi za dobijanje kandidatskog statusa dobri, treba sačekati četvrtak i konačnu odluku.

"U ovom trenutku bilo bi mudro da se ne proglašava pobjeda dok ne dobijemo i posljednju bitku", rekao je Satler novinarima u Sarajevu.

On je istakao da bi dobijanje kandidatskog statusa bio veliki iskorak za BiH, te da bi to trebala da bude poruka novoizabranim vlastima da rade na ispunjavanju potrebnih uslova.

"Ali, nakon dodjele kandidatskog statusa, već naredni dan moramo vidjeti konkretne aktivnosti", istakao je Zatler.

On je rekao da sa kandidatskim statusom ne dolaze finansijska sredstva, jer su ona već dostupna u BiH iz nekoliko izvora.

"Nakon pandemije (virusa korona) osigurali smo paket podrške od 70 miliona evra za najugroženija domaćinstva i privredu", podsjetio je Zatler i dodao da će kandidatski status biti i signal investitorima koji će željeti da ulažu u BiH.

Ministri iz Savjeta EU za opšte poslove postigli su danas dogovor da BiH treba formalno da postane kandidat za pridruživanje evropskom bloku, u preporuci koju lideri Unije treba da usvoje u četvrtak, 15. decembra.

BiH će se pridružiti ostalim zemljama kandidatima - Albaniji, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Turskoj i Ukrajini - u prosecu pridruživanja koji može da traje godinama i koji obuhvata kompleksne pregovore o usklađivanju lokalnih zakona sa zakonodavstvom EU.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.