Direktor agencije za lijekove

Zolak i "Messer" odlučuju o sudbini pacijenata u Srpskoj?

  • Извор: АТВ
  • 05.10.2021. 11:08

Direktor agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak u kontaktu je sa "Messerom", firmom koja može da uveze kiseonik, te osigura da zdravstvene ustanove u Srpskoj na vrijeme dobiju kiseonik. Zolak je saopštio da ga je predstavnika kompanije "Messer" sam zamolio da ovu informaciju proslijedi i ministru zdravlja Alenu Šeraniću, da bi on preduzeo potrebne radnje iz nadležnosti Ministarstva na čijem je čelu.

"Upravo sam dobio informaciju da je tema nabavke medicinskog kiseonika, povodom koje sam zadnjih dana obavio mnogobrojne razgovore, dobila jedan potencijalni epilog. Naime, predstavnik kompanije "Messer" me je obavijestio da su u mogućnosti da organizuju dostavu 5 cisterni (jedna cisterna je kapaciteta cca 23 tone) medicinskog kiseonika sedmično, plus jedan kamion medicinskog kiseonika u medicinskim bocama", navodi se u saopštenju Zolaka.

Kako se dodaje, navedene količine bi se uvozile iz Republike Hrvatske, te potom isporučivale u Banjaluku.

"Uzimajući u obzir da je Ministarstvo zdravlja Republike Srpske izračunalo da su sedmične potrebe zdravstvenih ustanova Republike Srpske oko 120 tona, može se izvući zaključak da su potrebne količine medicinskog kiseonika obezbijeđene i dostupne", dodaje se u saopštenju.

Тагови: