Konsultativni sastanak

Zvizdić: BiH ne želi da bude regionalni sabirni centar za migrante

  • 19.07.2018. 17:42

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da BiH nema kapaciteta, niti želi da bude regionalni sabirni centar za migrante.

Zvizdić je danas u Sarajevu organizovao sastanak predstavnika institucija BiH, EU i međunarodnih organizacija o trenutnom stanju u vezi sa cjelokupnom migrantskom situacijom i daljem unapređenju saradnje i koordinacije u pružanju podrške nadležnim organima BiH na preduzimanju mjera rješavanja pitanja ilegalnih migracija, te adekvatnog prihvata i smještaja izbjeglica u BiH. 

Iz Savjeta ministara saopšteno je da je Zvizdić zahvalio Evropskoj uniji za pomoć koju je pružila BiH po ovom pitanju. 

On je istakao da BiH želi da bude dio integralnog rješenja koje će sprovoditi EU institucije jer BiH nema kapaciteta, niti želi da bude regionalni sabirni centar. 

Prema njegovim riječima, institucije BiH insistiraće da se poštuju i sprovode zakoni BiH, posebno Zakon o boravku stranaca. 

Zvizdić je rekao da će BiH pojačati kontrolu granica prema Crnoj Gori i Srbiji i kontinuirano zaprečavati ilegalne prelaze. 

On je zatražio da pripadnici Agencije EU za nadzor spoljnih granica (Fronteks) dođu u BiH i svojom ekspertizom i iskustvom pruže pomoć Graničnoj policiji BiH. 

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić naveo je tokom sastanka da je veoma bitno da što prije bude riješeno pitanje smještaja migranata. 

On je dodao je da je najlogičnija odluka da taj objekat bude negdje u Unsko-sanskom kantonu /USK/ gdje je koncentracija migranata najveća. 

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je trenutni gorući problem rješavanje smještaja ilegalnih migranata na području USK, te da treba pojačati kontrolu granica i što prije potpisati sporazum sa Fronteksom. 

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) istakli su da oni već rade na opremanju kasarne u Hadžićima kao prihvatnog centra. 

Sastanku su prisustvovali i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, direktor Granične policije BiH Zoran Galić, predstavnici Službe za poslove sa strancima, te predstavnici UNHCR-a. 

Na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara zaključeno je da se migranti, pored ostalog, smjeste na području Unsko-sanskog kantona u 50 šatora doniranih iz Austrije, ta da u tu svrhu bude obezbijeđena zgrada firme "Agrokomerc" u Velikoj Kladuši. 

Tome se protive premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić koji je povodom toga najavio održavanje protesta u Sarajevu 26. jula.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.