Предсједник Удружења “Србско сабрање Баштионик

Адамовић за АТВ: Упућујемо писмо институцијама, породица је темељ опстанка Српске

  • Извор: АТВ
  • 17.01.2024. 10:23

Удружења грађана из Српске траже повлачење Нацрта закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама, којим се у Републици Српској први пут уводи појам фемицид.

Они ће данас упутити отворено писмо највишим институцијама и представницима власти.

"То је веома осјетљива тема зато желим прво да кажем да и ја и наравно сви из ових удружења који су потписали  писмо се залажу за борбу против насиља над било ким и над у било којем облику", рекао је за АТВ Предраг Адамовић, предсједник Удружења “Србско сабрање Баштионик” Бањалука.

Он истиче да је оно што је спорно је тренд усаглашавања наших закона са такозваном Истанбулском конвенцијом.

"У тој Истанбулској конвенцији се понајвише форсира, не жена и њена заштита, него родна идеологија и родна равноправност", рекао је Адамовић.

Адамовић истиче да је родна идеологија она која заступа тезу да нисте оно што сте биолошки по свом полу, мушкарац или жена, него оно што ви желите да будете.

"21 удружење грађана са простора читаве Српске, дакле из Бијељине, Требиња, Новог Града, Пала, Брчког је потписао једно отворено писмо које упућујемо председнику Владе, председнику Републике Српске, председнику Народне скупштине, надлежним министарствима, дакле породице, правде са конкретним примедбама", рекао је 
Адамовић.

Он је нагласио да у том писму траже да надлежне институције одбију на Народној скупштини овај приједлог закона, односно да се врати предлагачу па да се у доради постојећег Закона о заштити породице модернизује и доради, а да се овакав закон не усвоји.

"Дакле сви смо свједоци напада Републику Српску у претходним данима, али се сви слажемо у томе да је Република Српска гарант опстанка српског народа, то заиста јесте тако, али надам се да ћемо се сложити са тим да је традиционална породица у којој се зна отац, мајка,син, ћерка, брат и сестра такође просто темељ опстанка Републике Српске. Овај закон оставља простор они низ одредби које урушавају породицу, које урушавају брак и отварају простор за улазак те родне равноправности у законодавство", рекао је Адамовић.

Подршка Павлини Радановић

Он се осврнуо и на нападе на девојчицу из Ораховца са Косова и Метохије Павлину Радовановић, која пјева српске традиционалне, косовске и патриотске песме.

"Није само ријеч о једној пјесми, то је борба против оживљавања националног српског духа које Павлина кроз своје пјесме на лијеп начин представља. Сада када ви имате снаге које желе да поништите све што је традиционално и све што је битно за неког човјека, дакле вјера, језик, култура, традиција, онда засигурно смета и некако промовише родољубље", рекао је Адамовић.

Он је истакао да Павлина има огромну подршку.

"Гдје год да Срби живе, она има подршку и треба да настави свој пут", рекао је Адамовић.

Активности на Косову и Метохији

"Поносни смо када је ријеч о нашим активностима на Косову и Метохији", рекао је Адамовић.

Он је истакао да Баштионик стипендира 56 дјеце на Косову и Метохији за 50 евра мјесечно.

То је заиста једна дивна акција. Република Српска је велика у њиховим очима без обзира на износ", рекао је Адамовић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.