Za poljoprivredu u Srpskoj

Agrarni budžet 75 miliona maraka

  • Извор: АТВ
  • 25.12.2021. 18:39

Poljoprivrednici u Srpskoj sljedeće godine moći će da računaju na 75 miliona maraka agrarnog budžeta. Oko 43.000 poljoprivrednih gazdinstava, kroz podsticaje boriće se za svoj dio kolača.

"Imaćemo dodatnih 15 miliona za izgradnju sistema za navodnajvanje, a iamćemo i intervencije iz Kompenzacionog fonda kao što smo imali ove i prošle godine. Sve potrebe koje se budu javljale tokom godine ćemo u stvari da namirimo iz Kompenzacionog Fonda", izjavio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske.

Poljoprivrednici kažu da je agrarni budžet socijalni, a ne razvojni. Donekle ih umiruje to što će moći da račuanrju na sredstva iz Kompenzacionog fonda kojima će se moći ublažiti eventualni udari i poremećaji u pojedninim sektorima.  Prioritete za podsticaje bi drugačije rasporedili. Detalji će biti utanačeni pravilnikom početkom sljedeće godine.

"Tražili smo povećanje regresa za gorivo, kao i povećanje količina po jedinici proizvodnje, odnosno površini. S obzirom na staru mehanizaciju. Ove godine smo dali prijedloge da se obrati pažnja i pokuša iznaćio rješenje za poljoprivredne proizvođače u vidu nabavke mineralnih đubriva po prihvatljivijim cijenema i da se s tim u vezi iskoriste dobre veze sa ruskom federacijom", rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Srspke. 

Iz Saveza poljoprivrednih proizvođača Srpske poručuju da ostaju pri svojim zahtejvima ka Savjetu ministara za uvođenje zaštitnih mjera. U suprotnom, kažu, neće im pomoći ni tri agrarna budžeta da se nose sa konkurencijom iz okruženja i Evrope.   

Тагови:
  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм