Ne može odlučivati o problemima

Amfilohije: Carigradski patrijah se ne može nazivati poglavarom pravoslavne crkve

  • 26.10.2019. 14:49

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da se carigradski patrijarh ne može nazivati poglavarom Pravoslavne crkve i ne može odlučivati o problemima sa kojima se ova crkva suočava, nego oni jedino mogu biti riješeni na Vaseljenskom svepravoslavnom saboru.

"Juče smo imali sastanak sa komisijom Carigradske patrijaršije na čelu sa mitropolitom pergamskim Jovanom u vezi sa zbivanjima u Ukrajini. Nažalost, patrijarh carigradski nastavlja svoju priču i neće se tako lako nje odreći", rekao je vladika Amfilohije.

Mitropolit navodi da ta komisija stavove o ukrajinskom crkvenom pitanju temelji na predavanjima o ulozi Carigradske patrijaršije kroz istoriju, prenosi Mitropolija crnogorsko-primroska.

"NJihov problem i problem mnogih drugih je to što ne shavataju da su se promijenila vremena", rekao je vladika Amfilohije.

On je istakao da je neophodno da Crkva svoju budućnost temelji na prvim vijekovima svoje istorije, kada nije bila vezana toliko sa vlašću.

"Vezanost vlasti i Crkve, koja je imala velikog smisla kroz istoriju, danas više, nažalost, ne postoji. Naša crkva moli braću iz Carigrada da ne može više da jedan odlučuje, bez obzira bio li on carigradski ili beogradski", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je naveo da su države danas sekularizovane, vladari često i bezbožnici i da se "ne može više tako sa vlašću".

"U Crkvi Hristovoj postoji samo jedna glava - Hristos, i nema drugih glava, niti drugih poglavara. Svi drugi su apostoli koji svjedoče tu glavu – Hrista kao glavu Crkve i Crkvu kao jednu, svetu, sabornu i apostolsku kojoj mi pripadamo i kojoj služimo", zaključio je mitropolit Amfilohije.

Тагови: