Инспекторат Српске

Без уговора о раду 185 радника, казне послодавцима од 295.000 марака

  • 10.11.2023. 08:55

У Републици Српској за девет мјесеци ове године контролисано је 8.289 радника од којих 185 није имало закључен уговор о раду и пријаву на обавезне видове осигурања због чега су послодавцима изречене казне од око 295.000 KМ, речено је Срни у Републичком инспекторату.

Прошле године контролисана су 14.344 радника, а њих 200 није имало закључен уговор о раду и пријаву за осигурање, док су казне изречене послодавцима износиле 301.000 KМ.

У Њемачкој ухапшена банда из БиХ: Починили 22 крађе

У Њемачкој ухапшена банда из БиХ: Починили 22 крађе

"На основу доступних података о резултатима извршених контрола у претходним годинама, евидентно је да се број радника на црно смањује, али је и даље присутан. Сузбијање рада на црно и сиве економије континуирано је у фокусу дјеловања Инспектората Републике Српске", истакли су у овој институцији.

Они су појаснили да се ангажовање радника на црно најчешће констатује у областима угоститељства, трговине, експлоатације и прераде дрвета, те услужним дјелатностима.

У односу на претходне године уочено је смањење рада на црно у области грађевинарства, што се, како кажу, може повезати са недостатком стручне радне снаге у овој дјелатности.

Због бактерије - Са тржишта повучен кулен

Због бактерије - Са тржишта повучен кулен

У Инспекторату подсјећају да овлаштење да контролишу пријављивање радника имају сви инспектори у својим примарним областима надзора, као и инспектори Пореске управе Српске и Републичке управе за игре на срећу.

"Тиме је значајно повећан број инспектора и контрола у овом сегменту, док је раније те контроле вршила само инспекција рада", закључили су у Инспекторату Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.