Štrajk i protest radnika

Bileća: Najavljena obustava rada svih opštinskih ustanova

  • Извор: АТВ
  • 30.03.2022. 19:00

Dragan radi kao vatrogasac, supruga je na lokalnom radiju, oboje su na opštinskom budžetu. Platu nisu primili skoro pola godine.

"Šta da vam kažem situacija više nego tragična, više nego alarmantna. Imamo dvoje djece kćerka starija je student mlađa ide u osnovnu školu, te neke ušteđevine što smo uštedili za njihovo školovanje više se iscrpilo. Pravo da vam kažem ne znam šta raditi", kaže Dragan Vučinić, vatrogasac.

Šta raditi ne znaju ni u bilećkom vrtiću. Nadaju se skorijem rješenju, radnici nemaju plata, a i mališani bi mogli ostati bez obroka.

"Djeca nisu oskudijevala ni u čemu, sve je bilo po normativima ali ako se nastavi ovako sigurno ćemo biti u problemu", kazala je Mara Vojnović, direktor vrtića "Budućnost" Bileća.

Za ponedjeljak je najavljen štrajk upozorenja. Ako se ništa ne desi kreću radikalnija negodovanja. Dug prema radnicima je oko 1.200.000 maraka. Radnici poručuju ovako se više ne može.

"Ovo je prije svega egzistencijalni problem to moram da naglasim, nema nikakve veze sa politikom. Ne mogu da ispunjavaju najosnovnije životne potrebe. Svi smo svjedoci ove globalne inflacije koja je zadesila sve u ovoj situaciji stvarno nemamo minimum uslova za normalan život", ističe Nikola Lero, predsjednik Sindikata u opštini Bileća.

"Najvjerovatnije da ćemo biti prinuđeni na štrajk i proteste pa i po cijenu blokiranja saobraćajnica", kaže Radojica Čuknić, Sindikat vatrogasaca.

Administracija je godinama u kolapsu, a sada on prijeti cijeloj Bileći. Načelnik kaže da radnike razumije i ponavlja finansijska situacija je izuzetno teška.

"Iz ove finansijske situacije mi kao lokalna zajednica ne možemo sami izaći bez pomoći naše Vlade i naše države", smatra Veselin Vujović, načelnik opštine Bileća.

Vlada će pomoći, i danas poručuje Radovan Višković, dodaje najbolje rješenje se mora tražiti zajedničkim snagama.

"Ja očekujem da odgovrni ljudi iz opštine Bileća dođu u resorno ministarstvo, Ministarstvo finasija i da dobiju instrukcije na koji način da rješavaju probleme, a ne da sjede kući i čekaju kako će neko donijeti kao dobra vila novac u Bileću i rješiti sve njihove probleme", izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Bilećki dugovi godinama su milionski, duguje se za sve i svašta, a najviše za poreze. Račun je trenutno u blokadi skoro milion maraka, veliki su i dugovi za struju pa opštini prijeti isključenje. Na sve to dodatni problem je ogroman broj zaposlenih.

Тагови: