С љубављу храбрим срцима

Благојевић: Изузетно значајно да Српска добије свој регистар матичних ћелија

  • Извор: СРНА
  • 23.12.2023. 11:53

Руководилац Регистра давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије Глорија Благојевић указала је на значај да Република Српска има регистар донатора матичних ћелија јер то повећава шансе да обољели од болести попут леукемије пронађе даваоца, а за донацију могу да се пријаве здраве особе између 18 и 45 година.

"Све је више болесника из Републике Српске који долазе у Србију на трансплантацију матичних ћелија. Раде се и сродне трансплантације матичих ћелија – када има даваоца у својој породици, али и од несродних давалаца, код болесника који немају даваоца у својој породици. Има пуно захтјева. Нажалост, све више и више", рекла је Благојевићева Срни.

Она је истакла да је веома важно да људи схвате значај регистра и значај тога шта значи бити несродни давалац – да некоме дословно спашавате живот, а даваоцу не може да шкоди, те указала значај да у региону буде више давалаца због веће шансе за генетску подударност.

"Много смо сличнији што смо ближе једни другима, јер тако смо се мијешали генерацијама и ти ХЛ антигени (хумани леукоцитни антигени) се насљеђују. Јако је важно да то подручје има свој регистар, јер лакше ћемо можда наћи за неког пацијента који је из Бијељине, или из Требиња неког даваоца који је тамо из околине, него даваоца из Бразила, Њемачке или Индије", каже Благојевићева.


Бројне познате личности подржале акцију

Бројне познате личности подржале акцију "С љубављу храбрим срцима"

Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије у Инстититу за трансфузију крви Србије формиран је 2005. године, а од 2012. године постао је дио Свјетског регистра.

КО МОЖЕ И КАКО ДА ДОНИРА МАТИЧНЕ ЋЕЛИЈЕ

Благојевићева је рекла да за донацију матичних ћелија могу да се пријаве здраве особе између 18 и 45 година које немају тешка хронична обољења као што су инфаркт миокарда, мождани удар, дијабетес који је на инсулину или малигне болести.

"Када желите да постанете дио регистра треба да будете здрави, да имате између 18 и 45 година живота, попуните упитник и дате мали узорак крви из периферне вене из којег ми радимо ХЛА типизацију, на основу чега се одређује подударност, а затим вас убацимо у базу и чекате, то јест ваш узорак чека да буде пронађен као подударан за неког пацијента", каже Благојевићева.

Ако се давалац подудари са неким од болесника, давалац се позива у даљу процедуру, током које се провјери да ли још жели да буде дио регистра, да даје матичне ћелије, узимају се узорци да се потврди типизација, ураде прелиминарни тестови на крвљу преносиве болести и ако се типизације поклопе, одобри се даља процедура за давање матичних ћелија за одређеног болесника.

"Када болесник буде спреман за трансплантацију, ми позовемо даваоца, који пролази детаљан медицински преглед", навела је Благојевићева.


Несторовић: Инсистирањем на увезеним гласачима из Српске опозиција ширу мржњу

Несторовић: Инсистирањем на увезеним гласачима из Српске опозиција ширу мржњу

Она је истакла тај бенефит процедуре, да давалац, прије него што да матичне ћелије, пролази детаљан медицински преглед који подразумијева преглед интернисте, уради се ЕКГ, ултразвук абдомена, комплетне биохемијске анализе, крвна слика.

На основу свих прегледа и анализа, Благојевићева је навела да тим за прикупљање матичних ћелија каже да је давалац потпуно здрав и да може да да матичне ћелије.

ЗА ОКО 10 ПОСТО ОБОЉЕЛИХ У СРБИЈИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАЂЕ ОДГОВАРАЈУЋИ ДОНОР

Благојевићева је навела да је Регистар Србије дио свјетског регистра и да је му је стога на располагању више од 40 милиона пријављених потенцијалних давалаца, али да без обзира на то за око 10 одсто болесника у Србији још не може да се нађе одговарајући донор.

"То је зато што су ти ХЛ антигени – хумани леукоцитни антигени, на основу којих се одређује подударност између давалаца и болесника, јако разнолики. Зато је јако тешко наћи двије особе које су потпуно подударне, а да нису рођени брат и сестра", каже Благојевићева.

Као потенцијални донори за обољеле прво се тестирају чланови уже породице, родитељи и браћа и сестре, па у 25 одсто случајева постоји могућност да су рођени брат или сестра подударни са болесником.

Међутим, каже Благојевићева, кад се узме у обзир да ти људи, потенцијално подударни браћа и сестре могу да буду болесни или да имају више година него што дозвољава процес прикупљања матичних ћелија, за више од 70 одсто болесника мора да се тражи несродни давалац у регистрима.

ПОВЕЋАЊЕМ БРОЈА ДОНОРА, ПОВЕЋАВАЈУ СЕ ШАНСЕ ЗА ПРОНАЛАЖЕЊЕ ПОДУДАРНИХ МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА

У Регистру Србије који садржи базу пријављених давалаца, потенцијалних давалаца матичних ћелија и њихових ХЛА (хумани леукоцитни антигени) типизација, сада је око 18.500 пријављених давалаца.

Благојевићева је навела да то није довољно и да је потребно много више давалаца јер је све већи број болесника.

"Што је већи број давалаца на располагању, за већи број болесника може да се нађе одговарајући давалац зато што су ти антигени слични уколико смо из истог подручја, из истих етничких група. Зато је важно да се на овим просторима развијају регистри", нагласила је Благојевићева.


Ријешено шест великих мистерија, али једна научницима задаје главобоље

Ријешено шест великих мистерија, али једна научницима задаје главобоље

Она је истакла да национални регистри скраћују процес потраге и повећавају шансе за преживљавање, јер већини ових болесника вријеме је од пресудног значаја, а по новим студијама исход трансплантације матичних ћелија бољи је уколико су давалац и болесник из истог подручја, односно истих етничких група.

МАЛИ ДИО МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА НЕКОМЕ ЈЕ СПАСИО ЖИВОТ

Матичне ћелије у данашње вријеме прикупљају се на два начина - из периферне крви или из бедрене кости, а и један и други начин имају своје предности, али су оба подједнако важна јер спашавају животе.

"Први је много конформнији за даваоца. Давалац не остаје у болници, не може да се зарази крвљу преносивим болестима, не постаје анемичан и не нарушава свој имуни систем. Тај мали дио матичних ћелија који је дао њему брзо се надокнади, а некоме је дао све, спасио му је живот", каже Благојевићева.

Други начин прикупљања матичних ћелије је из бедрене кости и ради се под анестезијом јер је болан, а давалац може да бира начин на који ће то бити урађено.

Националне регистре имају Хрватска и Сјеверна Македонија, а још их немају Црна Гора, Федерација БиХ и Република Српска.

Четрнаесто донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика биће одржано у Бањалуци 28. децембра с циљем прикупљања средстава за успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?