Бојанић за АТВ јутро: Нова подваријанта ковида није изолована у Српској

  • Извор: АТВ
  • 10.10.2023. 08:16

Професор доктор Јања Бојанић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске, рекла је гостујући у АТВ јутру да је епидемиолошка ситуцаија у Српској за сада стабилна.

Иако је крајем августа и почетком септембра дошло до благог повећања броја обољелих од вируса корона, то за сада не изазива већу забринутост.

„Када говоримо о вирусу корона, крајем августа и почетком септембра дошло је до благог повећања броја обољелих од ковида, не само у Републици Српској већ и у земљама окружења. Тренутно је у Републици Српској на хоспитализацији само десет пацијената, а током сепетмбра седмично је пријављивано један до два случаја, што ситуацију чини стабилном“, рекла је Бојанићева за АТВ јутро.

Докторица је рекла да постоји подваријанта ковида, Икс бе бе (XBB), али до сада у Републици Српској епидемиолози га нису успјели изоловати. 

„Не тврдим да није у циркулацији јер су многе земље забиљежиле његову доминацију и чак предвиђају да је то сој који ће у овој сезони доминирати као узрочник ковида“, рекла је Бојанићева.

Она је навела да су ИЗЈ и Министарство здравља Републике Српске ушли у процедуру набавке ажуриране вакцине против новог вируса, односно подтипа вируса сарсков2, а процедура за вакцинацију ће бити иста као и до сада. Када вакцина буде доступна, грађани ће добити званична обавјештења о процесу вакцинације.

Што се тиче вакцине против вируса грипа, она ће бити до краја овог мјесеца у Институту за јавно здравство Републике Српске.

"Имамо 20.000 доза за поједине категорије становништва која је бесплатна, а негдје око 3.500 доза ће бити намијењено за комерцијалну вакцину, односно, људе који желе да се вакцинишу а нису у овим категоријама“, изјавила је Бојанићева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.