Potpisan poseban kolektivni ugovor

Bolji uslovi za prosvjetne radnike

  • 05.10.2018. 20:41

Prosvjetari koji rade u izrazito nerazvijenim opštinama dobiće veću platu da bi ostali u tim školama, to je jedna od novina u posebnom kolektivnom ugovoru koje su danas potpisali Dane Malešević i Dragan Gnjatić. Noćni rad i rad za državne praznike računaće se kao i ostalim budžetskim korisnicima. Veće plate stižu i za invalide koji rade u prosvjeti. Sve je to samo početak, najavljuje Dragan Gnjatić.

"Te izmjene oredstavljaju samo boljitak, ali blagi pomak na bolje. Neke stvari ostavljamo za naredni period i u narednih 10-ak mjeseci ćemo morati pogledati naše kolektivne ugovore i donijeti novi Zakon o radu," rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik sindikata prosvjete, kulture i obrazovanja u Savezu sindikata Republike Srpske.

Odmah nakon izbora poradićemo na izmjenama Zakona o platama za obrazovanje i kulturu, poručuje ministar prosvjete. Dane Malešević kaže da se nada da će postepeno ujednačavanje koeficijenata biti završeno prije nego što su planirali.

"Iz ministarstva smo predložili ljude koji će raditi na usklađivanju, jer od nove godine, pošto je memorandum sa sindikatom potpisan, da počinje ujednačavanje koeficijenata zaposlenih u prosvjeti sa ostalim budžetskim korisnicima. Vi znate da je to planirano od nove godine i da će u startu biti osam odsto," rekoa je Malešević.

Koeficijent plate prosvjetara je od devet do 10, dok je početni kod ostalih budetskih korisnika 13. Taj koeficijent prosvjetari traže više od deset godina. Danas poručuju da su trenutno na doborom putu da to i ostvare.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина