Brod: Slobodanka Vidić izabrana za predsjednika Regionalnog odbora

  • 06.02.2021. 17:16

Slobodanka Vidić izabrana je danas za predsjednika Regionalnog odbora Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja Božica Živković Rajilić rekla je Srni da je Vidićevoj priznat status žrtve, a i svim ostalim članicama ovog odbora.

Ona je navela da su članice Regionalnog odbora davale izjave policiji, a većina je svjedočila na suđenjima za ratne zločine, te je bilo i nekoliko presuda, činjenica manji broj.

Rajilićeva je istakla da je više od 700 žena i djece prošlo kroz deset logora koji su bili oformljeni za srpsko stanovništvo na području opštine Brod.

"Važno je da te žene budu u toku sa događajima, da imaju mjesto gdje se okupljaju, da se izbore da budu dio budžeta opštine Brod, da održavaju svoju skupštinu, da na svom terenu odrede datume kada će vršiti pomene", rekla je Rajilićeva.

Ona je naglasila da su se danas zahvalile Posavskom odboru što je sačuvalo članstvo brodskog odbora da se ne raspe, jer od 2012. godine nije bilo aktivno.

"Pomogli su da žene ne ostanu same, da budu u toku kada se podnose zahtjevi prilikom primjene Zakona o žrtvama ratne torture. Sve članice imaju rješenje da su žrvte ratne torture", navela je Rajilićeva, te dodala da su zadovoljne dosadšnjim radom institucija Republike Srpske.

Prema njenim riječima, u Brodu je, kada se 2012. godine osnivao odbor, bilo oko 90 članica, njihov broj i sada je veliki, ali ih je zbog epidemiološke situacije danas na sastanku bilo 12.

"Neke i danas žive u Brodu, a mnoge su se raselile", zaključila je Rajilićeva.