Prevara

Zloupotrebljavaju se i humanitarne akcije

  • Извор: АТВ
  • 28.09.2022. 19:18

Postavljanje lažnih humanitarnih kutija, gubi se trag novcu, zloupotreba bolesti, neobavještenost. Od plemenosti do prevara, taj put prelaze humanitarne akcije. Zato se i građani često preispituju. Valjalo bi, kažu oni koji se bave humanitarnim radom, da imamo centralizovanu organizaciju koja će se baviti filtriranjem humanitarnih akcija. Malverzacija je mnogo. S lažnim akcijama gotovo svaki dan se susreće i doktorica Jelena Malinović Pančić.

"Dešavale su se potpuno neosnovane akcije. Npr. bilo je jedno dijete, neću govoriti gdje i šta, za koje se skupljao novac, dijete oboljelo od leukemije. Ja sam odmah rekla da nećemo učestvovati u toj akciji iz razloga što djeca koja imaju hematološke maligne bolesti se upućuju u Beograd, veoma uspješno se liječe i tek ako oni se izjasne da je nemoguće liječenje tamo, dobiće uput za dalje i onda će Fond solidarnosti to da pokrije", rekla je Jelena Malinović Pančić iz humanitarne licitacije BiH.

Tada je pokrenut humanitarni broj. Skupljeno je više stotina KM. To se zakonski mora dati pokretaču. U tom slučaju porodici. Jesu li otišle u prave svrhe, ne zna se. A nama, kaže Malinović Pančić, ostaje da se oslanjamo na nečiji moral i savjest. Lani i u devet mjeseci ove godine, MUP Srpske je evidentirao 62 prekršaja za neovlašteno prikupljanje dobrovoljnih sredstava. Zabilježena je i malverzacija prilikom prikupljanja humanitarne pomoći.

"Osumnjičeno lice je u periodu od decembra 2020. do oktobra 2021. godine kao ovlašteno lice u jednoj fondaciji, novčana sredstva koja su mu bila povjerena na upravljanje, podizao čekom sa računa fondacije i zadržao za sebe, ne usmjerivši ih korisnicima kojima su bila namjenjena. Na ovaj način sebi je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 9.500,00KM", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Da bi se broj humanitarnih akcija smanjio, malverzacije spriječile, osnovan je Fond solidarnosti. Oni, ako dobiju svu neophodnu dokumentaciju, potvrde stručnjaka, pokrivaju troškove liječenja djeteta, smještaja za roditelja i puta. Nekada ih, pričaju, iznenadi pokretanje humanitarnih akcija.

"Nama za preporuku nije dovoljno jedno mišljenje, već je potrebno konzilijarno mišljenje za upućivanje, druga stvar koja je neophodna da bismo započeli proceduru jeste predračun troškova liječenja", rekla je Jasminka Vučković, direktor Fonda solidarnosti Republike Srpske za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

"Ako dijete ostaje na liječenju duže tri, četiri, pet, nekada i duže mjeseci imaju troškovi života. Onda se neke humanitarne akcije u stvari pokreću zbog toga, ali se nespretno, ja se nadam nespretno, ne želim da mislim da je drugačije, nespretno se kaže da je to za liječenje", dodala je Vučković.

Tokom pet godina postojanja Fonda, na liječenje i dijagnostiku u inostranstvo je otišlo 457 djece. Izdato je 754 rješenja, što znači da neka djeca odlaze više puta. Do sada je izdvojeno oko 20 miliona KM. Fond trenutno raspolaže sa oko 14,5 miliona KM. 


  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)