Била изложена линчу

Цигановић о самоубиству жене у Бањалуци: Требало је да заврши само са прекршајем

  • Извор: АТВ
  • 07.11.2023. 07:24

Тужилаштво ће истражити случај жене из Бањалуке која је извршила самоубиство након објављивања снимка на којем се види какво врши нужду у центру града. Због објављивања снимка тражиће се одговорност.

"Жена је била актер недоличног понашања које се требало завршити само са прекршајем уз заштиту идентитета. Одговорност је прво на особи која је снимала и дистрибуирала, а исто тако и на медије који су се утркивали ко ће прије да објави. Онда су грађани пожуривали да дају коментар на догађај за који не треба бити много паметан да се схвати да је био недоличан. Самим тим су придобијали јефтине морале поене. Сјетимо се Младена Дулића из Лакташа који је исто тако због медијског линча одузео себи живот. С обзиром на ова дешавања усвојен је Нацрт закона о Измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске гдје би за дјело неовлашћеног снимања и дистрибуисања може добити новчана или затворска казна до двије године, а ако је фатал исход као у овом случају онда казна до 10 година", каже за АТВ психолог Данило Цигановић.

Он поручује да је касно када се нешто овако деси причати о законима, него је боље да сви развијемо емпатију.

"У присхотерапијској пракси имамо цитат "када не знамо одговор на питање, одговор је саосјећање". С обзиром да нема адекватних реакција нити регулаторне агенције које би медије и таблоиде кажњавале, а грађане такође, оставља се простор да се овакве ствари дешавају. То се могло десити и нама. Јесте то било недолично понашање, јесте то било испред Народног позоришта, али те ствари ми повезујемо а не знамо причу те саме особе. Када мука натјера то се може десити било гдје. Можемо и да размислимо да се могло радити о нашој баки, мајци, сестри, унуци.. и да прије него што кликнемо на линк добро да размислимо јер ово је други случај у околини Бањалуке", каже Цигановић.

Он поручује да смо сви мали новинари у данашњем времену и да морамо бити професионални.

"Ширење оваквих вијести не доприноси ничему, а ћутањем и размишљањем о овом догађају ће много више урадити. На крају, добили смо информације да се ово слало и лично. Сада је истрага и надамо се да ће одговорни бити кажњени", каже Цигановић.

Истиче да сви имамо право на своје мишљење, сали само онда када оно не угрожава некога другог.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)