Preventivni pregled

Cigarete i štetne čestice u vazduhu najveći neprijatelji pluća

  • Извор: АТВ
  • 15.11.2022. 19:35

Fikret Moranjkić iz Brčkog pušač je 50 godina. Sa četiri kutije je smanjio na dvije, a najviše bi volio da duvan potpuno ostavi. Pluća godinama trpe. Kratak dah i loše disanje samo su neki od problema koje ima. U Bijeljinu je došao da vidi kako dalje.

“Sad momentalno pušim dvije kutije, pa me to guši. Imam malo problema sa kašljem, sa disajnim organima”, priča nam Fikret Moranjkić iz Brčkog.

Na preventivni pregled došao je i Jovica Ilić. Kaže, redovno se kontroliše.

“Inače mi nije ništa, ali pokojni otac je umro od karcinoma pluća, pa ajd reko nije na odmet da dođem”, kaže Jovica Ilić iz Bijeljine.

Najveći neprijatelji pluća i uzroci hroničnih opstruktivnih bolesti  pluća su cigarete i štetne čestice u vazduhu. Zabrinjava porast broja oboljelih iz godine u godinu. Spirometrija procjenjuje plućnu funkciju

„Nažalost ovo oboljenje je progresivnog toka, vremenom napreduje, a ono što nije dobro i zbog čega smo organizovali ovu akciju je što se bolest otkriva u trećem ili četvrtom stadijumu. Znači, nastaje postepeno, simptomi se razvijaju postepeno. Manifestuje se kašljem, otežanim disanjem, zamaranjem”, objašnjava Slađana Trifković, načelnik Odjeljenja pulmologije.

Visoke koncentracije štetnih čestica u vazduhu drugi su najčešći uzrok hroničnih opstruktivnih bolesti pluća.  Ovih dana Bijeljina ali i gradovi u regionu nalaze se na samom vrhu liste najzagađenijih. Najviše to osjećaju upravo hronični bolesnici. Prevencija je i ovdje ključna za dijagnostiku i daljnje liječenje, a u bijeljinskoj bolnici danas je u sklopu ove akcije pregledano preko 80 građana.

Тагови: