Očekuje se i poskupljenje mliječnih proizvoda

Cijene neuhvatljive za građane: Piletina i svinjetina obaraju rekorde, poskupljenja tek stižu

  • Извор: АТВ
  • 17.04.2022. 19:10

Prasetina u Srpskoj nikad skuplja - kilogram žive vage ide i do 10 maraka. Na pragu su Vaskrs, prvomajski praznici i Đurđevdan, a prodavci kazu da bi cijene mogle samo da rastu.

"Prošle godine su u ova doba bili oko četiri, četiri i po marke. Šta je poskupilo ove godine? Poskupilo sve, pa i ovo. Dosta je narod džabe i davao, mora poskupiti. Jelo se meso 30 godina džabe. Ne može više, ne može narod davati džabe. 100 kg kukuruza je 100 maraka", kaže Drago Ubović, prodavač.

Kupcima preostaje da se cjenjkaju ili robu samo gledaju. 

"Prošlog utorka je bilo sedam, a sad je deset", kaže kupac.

Kad raste cijena žive vage, neizbježno je da rastu cijene i kod nas, kažu u mesnicama. 

"Prasetine trenutna cijena je 13 maraka sječena kod nas. Uzima se manja količina, ima kupaca ali sve manja količina. Ne uzima se više ko nekad komad", kaže Milosav Pašalić mesar Mesnice kod Laze.

Raste i cijena piletine. Kilogram bijelog pilećeg mesa, dosegla je u nekim marketima istorijskih, 15 KM za kilogram. Piletina je godinama bila najjeftinija, a čini se da je to vrijeme prošlo.

"Problem pilećeg mesa će biti samo što će biti skupo, ali količine neće biti upitne jer ono je bilo pod zaštitom već od 2000. godine, carina i prelevmana. I mi smo razvili pileći program, imamo čak i za izvoz. Najveći problem je sa svinjskim mesom kojeg ima oko 35 odsto potreba za prerađivačku industriju i za stanovništvo. I tu je neminovan uvoz. Kako doći do faze da imamo domaće? Mora se postepeno samnjivati uvoz, a stimulsiati domaća proizvodnja", kaže Nemanja Vasić, direktor kompanije MI "Trivas" Prnjavor.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da to upravo i rade. Podstiču i pomažu koliko mogu. 

"Evo odvojili smo 2,5 miliona maraka da pomognemo svinjare. Naravno, imaće u razmatranju i živinare. Samo smo čekali da završimo kapitalne investicije, pa ćemo u narednom periodu planirati još dodatnih sredstva", kaže Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske. 

Veće cijene namirnica već planiraju i pojedini trgovci. 

"Već cijenovnici stižu i za maj. Najviše se tiču mliječnih proizvoda, osnovnih namirnica i svježeg mesa. Nažalost, tako je. Sigurno 10-20 odsto to što sam sad zadnje upućena na mliječene proizvode i sireve", kaže Svetlana Ćurković, generalni menadžer "AS Marketa".

Iz Ministarstva trgovine kažu da su po pitanju cijena osnovnih namirnica uradili koliko su mogli - ograničili trgovačke marže. Stanovnicima Republike Srpske ostaje da se drže one narodne i "pokriju se koliko su dugački". 

Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.