СПЦ

Да ли је дозвољено имати интимне односе током Вакршњег поста?

  • Извор: Курир
  • 18.03.2024. 15:31

Према ријечима свештеника, пост не значи само уздржавање од мрсне хране, већ прије свега од лоших мисли, жеља и дјела.

Наиме, како Васкршњи пост важи за најстрожи, многи су у дилеми када су у питању бројна ригорозна правила, а једно питање је најчешће да ли су дозвољени интимни односи? Иако мишљење није исто код свих, један став преовладава, а апостол Павле је имао најпрецизнији одговор

Теолог Милош Стојковић објаснио је једном приликом да је важно да, поред поста храном, постимо и дјелима, јер само ако “постимо и дјелима пост постаје онај прави и свеобухватни.”

– Узалуд је да постимо храном, а да, на примјер, не разговарамо са својим ближњима, рођацима, пријатељима, јер је и сам Бог који се рађа, чије рођење чекамо током поста, казао да ко не воли човјека, не може вољети ни Бога. Важно је да вјерници знају да нам је узалуд да постимо читав пост храном, а не миримо се и не мијењамо себе изнутра. С друге стране, пост је установљен да би током трајања истог мислили више на своју душу – навео је Стојковић.

Да ли је гријех имати интимне односе са партнером?

– Сексуални односи нису забрањени, поједини кажу да се треба уздржавати. Суштина поста није у суздржавању од хране, као што већина људи мисли, није пост дијета. Суштина је да просвијетлимо наше мисли. Ништа нећемо добити тиме ако само промијенимо исхрану, није суштина одрећи се само меса већ и неких дјела, рецимо интернета, серија… Џабе вам пост ако код куће бијете жену и дјецу!

Без благослова свештеника, ништа од сексуалних односа

Пошто је ријеч о страсти која такође није пожељна у дане одређене за “прочишћења од лоших мисли и дјела”, свештеници објашњавају да, према светим књигама, интимни односи у посту нису забрањени, али ни пожељни.

Поручују да је, ако супружници не могу да издрже, боље да се једно другом подају, него да само о томе мисле. Све што тада треба да ураде је да се обрате свештенику који ће, у случају “оправданог” захтјева, дати благослов за упражњавање секса и за вријеме поста.

– Наравно да људи који су у браку не морају да се уздржавају од секса, јер је ријеч о потреби која води продужавању рода људског. Такође, пост има двојаку димензију – ону тјелесну и ону духовну. То значи да, поред уздржавања од преједања и страсти, људи треба више да се окрену молитви. И да не буду лицемјерни, односно да не стављају околини до знања да посте. Треба да живе у границама скромности, гдје се подразумијева и уздржавање од страсти, посебно за оне који нису у браку – кажу свештеници из Републике Српске за Српска Кафе.

И они се, наиме, слажу да секс без љубави, прељуба, настране радње, као и самозадовољавање, засигурно нису богоугодна ствар, посебно не у периоду великих одрицања.

Међутим, у вече пред причешће требало би се уздржавати од сваког јела и пића, али и свих других тјелесних задовољстава, а то вријеме провести у молитви. Све у свему, макар на Велики петак и Велику суботу, све до причешћа на литургији, вођење љубави се не препоручује – наглашавају они.

У православљу постоји и “струја” која сматра да је, ако би се строго држали правила, током поста забрањен сексуални однос, чак и у браку. Међутим, вјерница се ипак може обратити свом свештенику у парохији и тражити да је разријеши тог дјела поста, а он може то да уради ако, на примјер, постоји могућност да ће муж да је остави због тога.

А о уздржавању од тјелесних страсти за вријеме поста говорио је и Свети Јован Златоусти који каже:

– Ко своди пост само на уздржавање од хране, тај срамоти пост. Нису само уста дужна да посте -не, нека пости и око, и ухо, и руке, и ноге, и сво наше тијело – рекао је он.

Кад је ријеч о православним свештеницима, под претпоставком да строго поштују правила током поста, чињеница је да они могу да имају интимне односе једном недјељно, и то понедјељком!

Наиме, сриједа и петак су посни дани, а уторком и четвртком су припреме за пост и тад није дозвољено, док је недјељом литургија, а суботом припрема за литургију. Ипак, у пракси се и свештеници, што и сами потврђују, мало другачије понашају.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина