Direktor Republičkog pedagoškog zavoda

Damjanović: Niko nema pravo da djeci zabrani pohađanje nastave

  • 16.09.2020. 14:55

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović pozvao je danas roditelje djece bošnjačke nacionalnosti iz zvorničkog naselja Liplje da pošalju djecu u školu, te da pitanje izučavanja jezika rješavaju kroz institucije Republike Srpske.

Damjanović je rekao da niko nema pravo da zabrani djeci odlazak u školu, posebno osnovnu, jer pravila propisuje da djeca moraju da pohađaju školu.

"Pitanje jezika je riješeno Ustavom Republike Srpske i tu nema nikakve dileme. Niko u Republici Srpskoj neće dozvolii da se krši Ustav", rekao je Damjanović novinarima, prije razgovora sa roditeljima Bošnjacima iz Liplja, koji traže da njihova djeca umjesto bošnjačkog, izučavaju bosanski jezik.

Podsjetivši da je tu odredbu Ustava nametnuo visoki predstavnik, Damjanović je rekao da niko u tom trenutku nije imao nikakvih primjedbi, pa čak ni političari iz reda bošnjačkog naroda, koji sada to pitanje problematizuju.

On je pozvao roditelje da djecu pošalju u školu, jer je najveća šteta za djecu ako ne idu na nastavu.

"Ako roditelji Bošnjaci, čija djece ne idu u školu, kažu da imaju problem u izučavanju jezika, onda neka to rješavaju kroz institucije Republike Srpske", rekao je Damjanović.

On kaže da nisu u pravu svi oni koji dolaze u školu u Liplje i obećavaju da će riješiti pitanje izučavanja jezika, jer se to pitanje ne može riješiti bez institucija Republike Srpske.

"LJudi koji nemaju veze ni sa školom ni sa djecom treba da odustanu od kojekakvih praznih obećanja da će oni nešto riješiti preko međunarodnih organizacija ili na nekim neformalnim sastancima. To oni ne mogu riješiti, nego samo Republika Srpska u skladu sa zakonom i Ustavom", istakao je Damjanović.

On je iznio podatak da u Srpskoj nastavu pohađa 6.090 učenika bošnjačke nacionalnosti, a da roditelji 12 ili nešto manje učenika područnog odjeljenja osnovne škole u Liplju ne daju djeci da idu u školu zbog naziva jezika, dok svi ostali nastavu pohađaju bez ikakvih problema.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske Nataša Cvijanović rekla je da je interes svih da se djeca vrate u školske klupe.

Ona kaže da je važno posjetiti školu u Liplju u kojoj jedan broj učenika bošnjačke nacionalnosti ne pohađa nastavu, budući da se u njihovoj predagoškoj dokumantaciji, odnosno đačkim knjižicama bošnjački jezik ne evidentira kako oni žele.

"Po našoj procjeni ovo nije pitanje struke, odnosno nije pitanje koje se vezuje za vaspitno obazovni porces nego za neka druga pitanja", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se baš zbog toga i insistira na razgvoru sa roditeljima da im se da do znanja da i Ministarstvo prosvjete i kulture i Pedgoški zavod Republike Srpske postupaju u skladu sa zakonom i Ustavom u kojem jasno stoji da u BiH postoje tri konstitutivna naroda i tri jezika, odnosno jezici srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda.

"Niko ne spori Bošnjacima da svoj jezik zovu kako žele, ali budući da u pedagoškoj dokumantaciji i propisima postoje jasna pravila, znamo da nema drugog načina nego da se taj jezik evidentira kao jezik bošnjačkog naroda", naglasila je Cvijanovićeva.

Ocijenivši da će u tom smislu teško doći do bilo kakvog odstupanja, Cvijanovićeva je napomenula da učenici u Liplju izučavaju bošnjački jezika, da pohađaju plan i program Tuzlanskog kanona, što znači da djeca nisu diskriminisana i da imaju sva prava.

Ona je napomenula da su zahtjevi roditelja bošnjačkih učenika političke prirode.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava", u čijem je sastavu područno odjeljenje u Liplju, Goran Ivanović rekao je da je troje bošnjačke djece odustalo od bojkota i da su pošla na nastavu.

Ivanović je podsjetio da u područnom odjeljenju Liplje ima ukupno 12 učenika od prvog do petog razreda.

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti su i poslije razgovora ostali pri svojim stavovima. 
 

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм