Данас изговорите ову молитву: СПЦ и вјерници обиљежавају Светог мученика Маманта

  • Извор: Новости.рс
  • 15.09.2023. 08:05

Српска православна црква данас слави Светог мученика Маманта.

Родом из Пафлагоније, од хришћанских знаменитих родитеља, Теодота и Руфине. Родитељи његови су били бачени у тамницу за Христово име.

У тамници најприје му умре отац; а мајка му, пошто роди њега, и сама сконча. Тако дакле оста новорођени младенац у тамници између мртвих тијела својих родитеља. Но Бог Промислитељ посла анђела Свога некој племенитој удови Амији, којој се анђели на сну јави и рече, да иде у тамницу и узме дијете к себи. Ама измоли од градоначелника дозволу, да сахрани умрле, а дијете узе у своју кућу.

Тек кад му се наврши пет година поче дијете говорити, и прва му ријеч бијеше: мама! Због чега и доби име Мамант. У школи Мамант показа необичну бистрину; а пошто бијеше код куће васпитан у хришћанском духу, то он не тајаше вјеру своју него је исповиједаше пред својим врсницима исмијавајући идоле.

Danas je praznik za koji se vjeruje da ženama ispunjava najveću želju

Danas je praznik za koji se vjeruje da ženama ispunjava najveću želju

У вријеме цара Аврелијана би жестоко гоњење хришћана. Незнабошци не штеђаху ни ђецу хришћанску.

Маманту бијеше 15 година, када би изведен пред цара. Рече му цар, да бар само устима се одрече Христа, на што му Мамант одговори: “ни срцем ни устима не ћу се одрећи Бога и Цара мога Исуса Христа.”

Цар нареди те га туку, свијећама палише, и најзад вргоше у море. Но анђел Божји спасе га, и одведе на гору високу, близу Kесарије. Ту је он живио у самоћи и молитви. Од његове светости дивље звијери су се питомиле. Најзад и ту буде пронађен од гонитеља и поново на муке стављен. Побиједивши и силу огња и дивљих звијери Мамант свети би прободен трозубцем од некога жреца идолскога. И тако предаде душу своју свету Богу, коме је вијеран остао у свима мукама. Од његових моштију догодише се многа исцељења болних, пише Магазин Новости.

Молитва

Мученик Твој Господе, Мамант, у страдању своме је примио непропадљиви вијенац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље побиједи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм