СПЦ

Данас је Свети Јован Милостиви: Сматра се свецем доброте, а вјерује се да данас треба праштати

  • Извор: АТВ
  • 25.11.2023. 08:57

Данас православни вјерници славе Светог Јована Милостивог, патријарха Александријског који је живио крајем шестог и почетком седмог вијека.

Данашњи празник се још назива и хришћански дан доброте јер је овај светац познат по праштању. Заговарао је да се не треба светити непријатељу, већ да треба поштовати правило из Новог завјета "ко тебе каменом, ти њега хљебом".

Због своје благе природе и инсистирања на забрани прогона оних који нису хришћани добио је назив Милостиви. Јован је рођен на Kипру, а родитељи су га од малена васпитавали хришћански.

За вријеме свог десетогодишњег мандата у Александрији најстроже је кажњавао сваки прогон јеретика и нехришћана. Тврдио је да ће њима Бог судити, а да ми на земљи "морамо прихватити људе онаквима какви јесу".

- Ако желиш благодарства, не тражи га у нечијој крви већ у његовој доброти, јер доброта је једино благодарство - говорио је Јован Милостиви, наглашавајући тако да се људи не смију дијелити по нацији, раси и вјери.

Слушао је сваки проблем нехришћана и помагао им што су му свештиници патријаршије Александријске константно замјерали.

Предање каже да му једном дошла једна невјерница која је тврдила да је лажно оптужена да није дјевица. Иако су га свештеници савјетовали да је не прими, Јован их није послушао.

- Ако ја њу не примим, како ћу онда тражити од Бога да послије мене прими - говорио је. 

Свети Јован Милостиви умро је 620. године у изгнанству, бјежећи под налетом Персијанаца на Византију. И тада је и даље говорио да се непријатељу не треба светити, већ да треба поштовати правило из Новог завјета: "ко тебе каменом - ти њега хлебом".

Јована Милостивог обиљежавају све хришћанске цркве и сматрају га свецом доброте. Због тога се вјерује да на данашњи дан треба да будете милостиви према свакоме ко затражи вашу помоћ.

Вјерује се да ко опрости вратиће му се вишеструко. Уколико сте са неким у свађи, или љути на некога ко вам је учинио нажао, опростите.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.