СПЦ

Данас је Свети мученик Платон

  • Извор: АТВ
  • 01.12.2023. 07:29

Српска православна црква и њени вјерници данас обиљежавају Светог мученика Платона, свеца који је остао упамћен по томе што је 18 дана успио да живи без хране и воде.

Свети мученик Платон рођен је у Анкири Галатијској и био је хришћанин по рођењу и васпитању. Он није скривао своју вјеру у Христа већ ју је јавно проповиједао. Због тога је био изузетно мучен.

Kада су га извели пред тадашњег судију, он је почео да га савјетује да избјегне смрт и сачува живот поклоњењем идолима, Платон је одговорио да постоје двије смрти, једна мало времена, а друга бесконачна. Тада га је Агрипин изложио најстрашнијим мукама. 

Kада је мучитељ Платону споменуо незнабожачког филозофа Платона, он је одговорио “Нити сам ја сличан Платону, ни Платон мени, осим једино по имену. Ја се учим мудрости, која је Христова, а он је учитељ оне мудрости, која је лудост пред Богом.”

Потом су га бацили у тамницу, гдје је провео 18 дана без хране и воде.

Kада су се увјерили да Платон може живјети гладујући тако дуго, он им рече: “Ви се храните месом, а ја ћу светим молитвама, вас весели вино, а мене Христос, лоза истинита.”

Послије тога Агрипин, видјевши да Платона не може одвратити од Христа, осудио га је на посјечење мачем. Посијечен је око 266. године и примио је вијенац вјечне славе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?