Дан жена

Данас се обиљежава 8. март - зашто славимо овај дан?

  • Извор: Агенције
  • 08.03.2024. 07:23

Широм свијета обиљежава се 8. март - Међународни дан жена када се славе економска, политичка и друштвена постигнућа жена.

Иако борба жена траје већ стотину година, она још увијек није завршена.

Жене у цијелом свијету још увијек се боре с разним предрасудама, дискриминацијом, још увијек у многим случајевима мање зарађују од својих мушких колега, а често су изложене сексуалном узнемиравању, мобингу и злостављању.

У неким дијеловима свијета женама су ускраћена и готово сва основа људска права.

Притом, као и већина празника, и овај је подлегао комерцијализацији, па се на овај дан женама углавном поклања цвијеће, док се његова суштина потпуно заборавља - већина људи и не зна зашто се слави 8. март, не зна да овај дан слави борбу жена за равноправност, већ сматра да слави генерално женски род.


Принудно слетио: Авиону отпао точак и полупао аута - ВИДЕО

Принудно слетио: Авиону отпао точак и полупао аута - ВИДЕО

Не смијемо заборавити суштину овог дана и зато вас подсјећамо на дугогодишњу борбу жена у којој су највећи успјеси били увођење осмосатног радног времена, уједначавање плата за мушкарце и жене, једнака бирачка права, боља здравствена заштита жена и подршка породиљама.

Идеја да се обиљежава међународни дан жена се први пут појавила почетком 20. вијека у доба брзе индустријализације и економске експанзије која је често доводила до протеста због лоших радних услова.

Наиме, жене запослене у индустрији одјеће и текстила су јавно протестовале 8. марта 1857. године у Њујорку.

Текстилне раднице су протестовале због лоших радних услова и ниских плата. Демонстрације је растјерала полиција, а те исте жене су основале синдикат два мјесеца касније. Протести на 8. март су се догађали и сљедећих година, од којих је најпознатији био 1908. године када је 15.000 жена марширало кроз Њујорк тражећи краће радно вријеме, боље плате и право гласа.

Године 1910. прва међународна женска конференција била је одржана у Копенхагену у организацији Социјалистичке Интернационале те установила “Међународни дан жена” на приједлог славне њемачке социјалистице Кларе Цеткин.

Године 1975, која је проглашена Међународном годином жене, УН су званично почеле обиљежавати Међународни дан жена.

Жене у БиХ и другим републикама бивше СФРЈ, добиле су право гласа 1945. године.

Интересантан је податак да је Швајцарска била посљедња земља у Европи која је увела право гласа женама (1972).

Пратите нас и путем Вибера