Света великомученица Јефимија

Данас славимо светитељку која је веома битна за жене, ево и зашто

  • 29.09.2023. 08:05

Српска православна црква данас обиљежава дан Свете великомученице Јефимије, дјевице која је остала чисте душе иако је била на великим мукама и пред великим изазовима како се не би одала идолопоклонству.

Света великомученица Јефимија била је родом из Халкидона и од малена је била одгајана као хришћанка. Након што је наишао пагански празник који је подразумијевао приношење жртава идолима, према причи 49 хришћана из мјеста, укључујући и породицу Свете Јефимије склонило се како то не би гледало, али се њихов чин протумачио као издаја и они су изведени пред судију.

Американка отворила медицински центар у Уганди, у њему преминуло више од 100 дјеце

Американка отворила медицински центар у Уганди, у њему преминуло више од 100 дјеце

Kада их судија упита зашто се не покоравају заповијести царској, они одговорише “и царској и твојој заповијести треба се повиновати, ако није супротна небескоме Богу; ако ли је супротна Богу, не само не треба јој се повиновати него јој се треба и противити”.

Тада их удараше на разне муке, и то кроз 19 дана, из дана у дан. Двадесетога дана судија, по легенди, одвоји Јефимију од осталих и поче јој ласкати због њене љепоте, да би је придобио за себе. Нуђено јој је да постане његова љубавница у замјену за животе својих родитеља и осталих хришћана, но како све ласкање прођоше узалудно, судија нареди мучење дјевице.

Мајка троје дјеце пронађена мртва

Мајка троје дјеце пронађена мртва

Најзад, изведена је пред дивље звијери када се, каже предање, благодарношћу помоли Богу, и предаде дух свој. Пострадала је 304. године и због своје воље, честитости и снаге да изађе на крај и са највећим невољама данас се сматра заштитницом дјевица.

Обичаји и вјеровања

Света Јефимија у народу се сматра заштитницом жена, а данас се по традицији све дјевојке подсјећају због чега би требало да остану дјевице до брака, док се као примјер наводи управо Јефимија, која није поклекла ни под највећим мукама. Свака жена требало би данас да оде у цркву и изговори њену молитву, пише Магазин Новости.

Њена молитва гласи:

“Овчица Твоја Исусе, Јефимија, зове силним гласом: “Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живјела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.” Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.”

Британски

Британски "Телеграф": Руска економија због цијене нафте ипак расте

Још неки од обичаја су и да се на данашњи дан креће са припремом зимнице, али и да је данас прави дан за незапослене да крену са потрагом за послом. Оно што би данас требало да ураде је да искористе сваку прилику да обезбиједе сировине за посао или да дођу до новчане позајмице која би им помогла за даље.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.