Истраживање Европске банке за обнову и развој

Британски "Телеграф": Руска економија због цијене нафте ипак расте

  • Извор: РТ Балкан
  • 29.09.2023. 07:20

Руска економија ће ове године порасти и надмашити претходне прогнозе захваљујући растућим цијенама нафте уз помоћ којих превазилази санкције Запада, цитира британски "Телеграф" истраживање Европске банке за обнову и развој.

Континуирано повећање цијена нафте након смањења производње значајно је подстакло руску економију, за коју се сада предвиђа да ће ове године порасти за 1,5 одсто. 

Европска банка за обнову и развој, која је у власништву 71 државе и двије ЕУ институције, ревидирала је процјене из маја у којима је навела да ће руска економија доживијети пад од 1,5 одсто.

Тајни маневри и лажне координате: Како Русија заобилази санкције Запада?

Тајни маневри и лажне координате: Како Русија заобилази санкције Запада?

Њихови аналитичари су погрешно процијенили да ће западне санкције Москви, укључујући ограничење цијена за извоз нафте, бити "ефикасније у ограничавању раста". 

"Али приходи од нафте су подржани растућим цијенама нафте и способношћу Русије да надокнади утицај санкција извозом на нова тржишта", наводи се у саопштењу.

Цијене нафте порасле су за 30 одсто од јуна након дуготрајних резова у снабдијевању од стране организације држава произвођача нафте ОПЕК и његових савезника (ОПЕК+ чија је чланица Русија). Цијена нафте сада се приближава 100 долара по барелу. 

Путин: Oпоравaк прихода од нафте и гаса у јулу и августу

Путин: Oпоравaк прихода од нафте и гаса у јулу и августу

Саудијска Арабија и Русија, други и трећи највећи извозници нафте на свијету, продужили су добровољно смањење производње до краја године. 

Г7 и Аустралија су крајем прошле године договориле ограничење цијене руске сирове нафте поморским путем од 60 долара по барелу, док су ограничења цене од фебруара примјењивана и на нафтне деривате.

ЕУ, Британија и САД су међу државама које су "зауставиле све увозе тог типа", пише "Телеграф", што је Русију подстакло да више извози у државе попут Кине и Индије.

Европска банка за обнову и развој је навела да се тренутно предвиђа да ће у 2024. руска економија додатно порасти. 

Imuna na sankcije: Rusija u avgustu zaradila na izvozu nafte više od 17 milijardi

Imuna na sankcije: Rusija u avgustu zaradila na izvozu nafte više od 17 milijardi

"Изгледи за 2024. значајно ће зависити од развоја сукоба у Украјини и западних санкција, у овом тренутку предвиђамо раст од 1 одсто", саопштили су из банке. 

Како се предвиђа, остале економије у централној Азији и на Кавказу, попут Јерменије, Азербејџана и Грузије, такође ће имати користи од економског раста Русије. 

Банка је саопштила да је то због посредничке трговине са Москвом и високог нивоа миграције у Русију. Британски лист изненађено примјећује да то "значи да људи из тих земаља и даље емигрирају у Русију упркос рату". 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.