SPC

Danas slavimo Svetog mučenika i arhiđakona Evploa

  • Izvor: Kurir
  • 24.08.2022.08:44

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog mučenika i arhiđakona Evploa.

Sveti mučenik i arhiđakon Evplo bio je đakon u Katani Sicilijskoj. Car Dioklecijan poslao je u Siciliju vojvodu Pentagura da uništi hrišćane, ako ih tamo nađe. Pentagur nije našao nijednog hrišćanina jer ono malo što ih je bilo, sakrili su se od gonitelja i nisu se izjašnjavali o vjeri.

Tada je neko optužio Evpla da ide sa nekom knjigom kod tajnih hrišćana i čita im tu knjigu. Ta knjiga je bila sveto Jevanđelje. Pošto su ga ubrzo izveli na sud, objesili su mu onu knjigu o vrat i odveli ga u tamnicu. Poslije sedam dana koje je proveo u tamnici gladujući, predat je na mučenje.

Kada su ga tukli gvozdenim motkama Evplo je, rugajući se sudiji mučitelju rekao sudiji: "Bezumniče, zar ne vidiš da su ove muke za mene kao paučina zbog Božje pomoći? Ako možeš pronađi druge, ljuće, jer su ove kao igračka".

Najzad su izveli Hristovog mučenika na gubilište. Tada je sveti Evplo otvorio sveto Jevanđelje i čitao je iz njega dugo narodu. Mnogi su se obratili u Hristovu vjeru, a sveti Evplo je posječen 304. godine i preselio se u Carstvo nebesko.

Govori se da su njegove mošti, koje leže u jednom selu blizu Napulja, čudotvorne i da imaju iscjeljivačku moć. Predanje kaže da ujutru čim ustanu, žene moraju da se pomole ovom svetitelju, a da je grijeh gordosti ono čega se moraju odreći, kako bi izbjegle nesreću koja će ih pratiti do kraja života.

Tagovi: