Бањалука

Девет особа са дауновим синдромом на завршној обуци у УКЦ-у Српске

  • Извор: СРНА
  • 21.12.2023. 12:07

Девет особа са Дауновим синдромом у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске завршава други ниво обуке за кувара, рекао је директор бањалучког Даун синдром центра Зоран Јелић.

Он је рекао новинарима да ће они који испуне услове добити сертификат за завршен програм обуке након чега ће бити запослени на Јахорини.

Јелић је подсјетио да је ових девет особа са Дауновим синдромом претходно у хотелу "Вучко" на Јахорини завршило обуку за конобаре, раднике у вешерају, хигијеничаре и собарице.

"Они ће потписати први пут уговор о раду и живјеће и радиће на Јахорини", рекао је Јелић и додао да је ово прво стварно социјално интегрисање особа са Дауновим синдромом у друштво.


Вучић: Једна земља се мијешала у изборе

Вучић: Једна земља се мијешала у изборе

Он је навео да ће након тога у програм социјалне рехабилитације, који има четири нивоа, бити уведени нови полазници.

Јелић је подсјетио да је програм социјалне рехабилитације, осамостаљивања и радног оспособљавања почео 2016. године на Јахорини под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Он је додао да је рад Даун синдром центра 2019. године поспјешио директор УКЦ-а Владо Ђајић, који је и проглашен амбасадором тог центра.

Ђајић је рекао да је УКЦ, осим лијечења пацијената, и установа за обуку разних профила здравствених радника.

"Данас држимо обуку из кулинарства мојим другарима, особама са Дауновим синдромом које су биле на разним едукацијама у Русији, Аустрији, на Јахорини, а данас су на завршној едукацији у кухињи УКЦ-а", рекао је Ђајић новинарима.


Дефинитивно: Ови радници у БиХ сигурно добијају по 2.520 марака

Дефинитивно: Ови радници у БиХ сигурно добијају по 2.520 марака

Он је истакао да је особама са Дауновим синдромом и њиховим родитељима потребно дати подршку.

"То су људи који могу много више него што ми мислимо. Они цијене и воле друге људе. Треба се само са њима дружити и сигурно ћемо боље и позитивније гледати на живот и људе око себе", поручио је Ђајић. 

Пратите нас и путем Вибера