Htio da bude popularan

Dječak uzeo ušteđevinu od roditelja i dijelio drugarima

  • Извор: Агенције
  • 02.03.2023. 11:46

Učenik aleksinačke Osnovne škole "Vožd Karađorđe" uzeo je od roditelja porodičnu ušteđevinu od 3.000 evra i na velikom odmoru ju je podijelio drugarima. 

Dječak je novac dao kako bi stekao popularnost.

"U njihovo odeljenje je došao dečak čiji su roditelji prilično imućni. Da bi privukao pažnju drugara on je donosio novac u školu i vodio djecu na picu, kolače, kupovao im sokove... Onda je drugi dječak, vidjevši da ovaj ima puno drugara, odlučio da ga zasjeni i stekne istu popularnost", ispričao je izvor.

Nakon toga je dječak uzeo novac od roditelja i počeo da ga troši na svoje drugare kako bi ih fascinirao.

"Uzeo je od roditelja porodičnu ušteđevinu od 3.000 evra i na velikom odmoru počeo da dijeli drugarima. Djeca su to shvatila kao zabavu sve dok jedno dijete nije otišlo kući, a njegova mama pronašla oko 300 evra u pantalonama kada je htjela da ih stavi na pranje", objašnjava izvor.

Nakon toga su alarmirani svi roditelji. Djeca su priznala da su novac dobila od vršnjaka.

"Uspostavljena je komunikacija i na kraju su sve pare bile vraćene", rekao je sagovornik, prenosi "24sedam".

Direktorka Osnovne škole "Vožd Karađorđe" Maja Radoman Cvetićanin povodom ovog slučaja oglasila se saopštenjem.

"Osnovna škola Vožd Karađorđe neće komentarisati privatnu situaciju između porodica svojih učenika, koja je prevaziđena dobrom reakcijom roditelja. Škola će nastaviti vaspitno djelovanje i pružiti podršku djeci i roditeljima svim raspoloživim resursima", navodi se u saopštenju.

Školski psiholog Biljana Lajović kaže da nije rijetko da se ovakve stvari dešavaju, pa je i sama imala sličnih situacija ali sa mnogo manjim iznosima.

"Ja sam to sretala, ali sa značajno manje novca reda veličine od 1.000 do 2.000 dinara i vrlo brzo se dešavalo da roditelji to uvide. Dešavalo se da pošalju dete u prodavnicu a ono ne vrati kusur, pa onda kupi nekom nešto. Ali to je jedan ozbiljan signal da odrasli sjednu sa djecom i popričaju i da promijene ponašanje. Da se više druže sa njima, igraju lopte i slično", upozorava ona.

Lajovićevu čudi da roditelji dječaka nisu ranije primijetili da im nedostaje toliki novac.

"Očigledno da njemu treba malo više pažnje i posvećivanja zbog čega je i krenuo da izgladi tu situaciju sa drugarima", dodaje ona.

Takođe se zapitala kako roditelji nisu dječaku, koji je prvi počeo da čašćava vršnjake, objasnili da to nije način da stekne prijateljstva. 

"Moje pitanje je zašto ti imućni roditelji daju nekritično svom djetetu novac. Ali svejedno to su toliko mala djeca da ne znam kako se kod bilo koga od njega našao toliki novac. Tu treba da se razgovara i sa roditeljima djece koja su uzimala novac, ali i sa ovom dvojicom. To je jedan poražavajući događaj pogotovo što ima tako velike dimenzije sa toliko novca i toliko malom djecom", zaključila je Lajovićeva i dodala da ovo može biti ozbiljan signal porodicama dječaka da im posvete više pažnje.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм