Игра замало била кобна

Дјевојчицу из Бањалуке поскок ујео два пута

  • Извор: Бањалука.нет
  • 15.09.2023. 08:51

Безазлена игра седмогодишње дјевојчице Нике и њеног двије године старијег брата Петра, у дворишту породичног имања у очевом завичају, замало је завршила трагично, јер је дјевојчицу, док су трчали за лоптом, чак два пута ујела змија поскок, најопаснија отровница у Европи.

Све се одиграло прије десетак дана у селу Бјелај, у општини Босански Петровац, када су малишани из Бањалуке дошли у посјету дједу и баки, у пратњи родитеља, пише "Бањалука.нет".

Тог 2. септембра, деца су након првог дана у новој школској години боравила у завичају. Пошто воле село и све оно што село и сопствено имање нуди, малишани себи веома лако пронађу неку забаву.

Послије ручка и пред крај дана Ника и Петар су са фудбалском лоптом кренули низ двориште, поред воћњака, на дио дворишта на којем им је отац направио мало фудбалско игралиште.


Бх. сточар продаје овце и окреће се другом бизнису

Бх. сточар продаје овце и окреће се другом бизнису

Играјући се лоптом, додавајући је једно другом и трчећи за лоптом дјеца су, према причи њихових родитеља, нагазила на змију, која је вјероватно бранећи се угризла два пута дјевојчицу Нику за скочни зглоб лијеве ноге, након чега су брат и сестра престрављени, плачећи и вриштећи, потрчали према кући како би потражили помоћ.

Нико од присутних није вјеровао шта се дешава док нису видјели трагове од два угриза поскока, након чега су дјевојчици крпом подвезали ногу испод кољена и истог момента кренули према Дому здравља Босански Петровац како би дјевојчици била указана прва помоћ.

"Након што смо стигли у Дом здравља у Петровац, чекала нас је спремна дежурна екипа лекара који су пружили Ники прву помоћ и смјестили је у кола хитне помоћи, те је уз прикључење на инфузију и у пратњи медицинског особља, једног родитеља и старијег брата, кренула за Бихаћ, са вјером да ће јој живот бити спасен", причају родитељи детаље овог догађаја који им је замало могао донијети огромну трагедију.

Према њиховим ријечима, љекар и медицинско особље, као и возач кола Хитне помоћи из Босанског Петровца, такође су јунаци ове приче, јер је свих нешто мање од 60 километара пута до бихаћке болнице возач хитне прешао за непуних 20 минута.


Једна од најбољих тенисерки у историји дотакла дно: Пријети јој робија

Једна од најбољих тенисерки у историји дотакла дно: Пријети јој робија

"Ника је цијели тај пут у неизвјесност, тај пут према Бихаћу гдје смо очекивали спас, подносила веома храбро, није плакала и слушала је наше и савете медицинске сестре. Чим смо стигли у круг болнице у Бихаћу, упутили су нас на Одјељење за инфективне болести, гдје је наша Ника својом снагом, издржљивошћу и храброшћу, те знањем, опремљеношћу и бригом дежурних љекара и медицинског особља Одјељења за инфективне болести, побиједила поскока и преживјела два уједа и убризгавање велике количине змијског отрова, и користимо ову прилику да се захвалимо љекарима и цјелокупном медицинском особљу Одјељења за инфективне болести Кантоналне болнице 'Др Ирфан Љубијанкић' у Бихаћу", рекли су родитељи ове храбре дјевојчице.

По доласку на Одјељење за инфективне болести, љекари су одмах предузели све што је потребно, започели су са терапијама, показали сво своје знање, искуство и ону љекарску људскост и жељу да се спаси живот човјека, у овом случају седмогодишње дјевојчице, која је била у животној опасности и практично су је минути дијелили од смрти тровањем змијским отровом.

Да је све кренуло како не треба показује и то да је Ника имала лошу крвну слику, посебно тромбоците, што је говорило да је отров озбиљно напао крв. Поред тога, цијела лијева нога отекла је веома брзо, почела да добија тамно црвену боју, а Ника је почела да повраћа, уз несвјестицу и веома повишену телесну температуру те вечери, која је прелазила 39 степени.


Инфлуенсерка предмет подсмијеха због слаткиша на селфију

Инфлуенсерка предмет подсмијеха због слаткиша на селфију

Љекари су, након брзих анализа, почели са давањем серума, односно противотрова, и до јутра су дјевојчици морали да дају чак три дозе серума како би зауставили даље ширење отрова по тијелу и угрожавање других органа.

Та цјелоноћна борба љекара са опасним отровом поскока, уз Никину храбру подршку и подношење толиког броја инекција, убода, вађења крви, лијекова и других терапија, коначно је дала резултат, и ово храбро седмогодишње дијете наредног дана било ван животне опасности.

"Брига тих људи у Бихаћу је била нешто посебно. Вјерујте да не прође 15-20 минута да неко не уђе да провјери како је Ника, да јој измјери температуру, донесе потребну терапију, да подршку, охрабрење, понуди оброк и било какву другу помоћ. И овом приликом се захваљујем љекарима и медицинарима болнице у Бихаћу. Хвала вам, хвала и свима онима који су били уз нас и подржали нас да издржимо ове за нас веома тешке и мучне дане", испричала је мајка дјевојчице, Јелена.

Након сазнања да се налази ван животне опасности, љекари у Бихаћу су кренули са даљим терапијама, са циљем да не буде посљедица по њену ногу која је претрпјела чак два уједа, и која је након вишесатног отицања почела да добија и тамну боју, која се срећом за неколико дана повукла.

Након пет дана проведених у Кантоналној болници "Др Ирфан Љубијанкић" у Бихаћу, Ника је пуштена на кућно лијечење.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)