Златко Околић

Добојлија атрактивне дестинације замијенио Бабиним брдом

  • Извор: Агенције
  • 26.02.2024. 15:38

Златко Околић из Добоја почео је 2010. године радити за америчку Круз Лајн компанију Принцес Крузес, која је тада имала 16 луксузних бродова. Бродови су крстарили широм свијета, па је и овај Добојлија посјетио најатрактивније свјетске дестинације.

- У то доба је било доста теже отићи радити на такав посао, све је ишло споро, било је мање агенција него данас. Када сам се запослио имао сам прилику да обиђем Аљаску, Карибе, комплетну америчку обалу, Лос Анђелес, Сан Франциско, Њујорк, Бостон, Квебек. Уговори су били по шест мјесеци и онда од два до три мјесеца. За то морате бити психички веома јаки јер једноставно све оно што сте знали и навике које сте имали тамо их можете буквално заборавити, објашњава Златко.

Пет година послије одлучио са за посао на ријечним бродовима у Европи.

Непроцјењива искуства стекао је на рути Дунав-Рајна-Мајна.

Станија поново међуножје ставила у први план

Станија поново међуножје ставила у први план

- Гледајући са професионалне стране ово искуство је непроцењиво ако желите професионална да се усавршите, то је идеално мјесто за стећи знања о најпознатијим свјетским јелима, пићима, винима која се користе у најлуксузнијим и најскупљим хотелима свијета. Позиција батлера није једноставна, водите рачуна о ултра скупим и луксузним апартманима гдје сам био конекција између компаније и гостију, објашњава Златко да је на те бродове долазила клијентела која је приватним авионима долазила на луксузне бродове. Обуке за ово радно мјесто биле су константне, издваја једну из Беча гдје су предавачи били људи који су обучавани у краљевској породици у Енглеској. Ставивши сопстевене приоритете на прво мјесто, а то је био повратак кући, стечена искуства дана примјењује у туристиччком комплексу надомак Дервенте.

- У овом послу сам се дефинитивно пронашао и доста и самостално усавршавао, и оно што управо покушавамо овдје јесте да та искуства примјенимо колико је то могуће. Наша земља има веома велики туристички потенцијал међутим има ту доста других проблема првенствено и само становништва гдје ми већ сами себе у старту потцењујемо у односу на неке друге туристичке дестинације. Имао сам прилику да размијеним мишљења са многим гостима из Америке, Енглеске, Аустралије и за њих неких ствари које су код нас свакодневница су несхватљиве. Један од посјетилаца из Неw Yорка, који мед може купити само у супер маркету, се одушевио нашим медом и кад је схватио да у бројним домаћинствима широм Републике Српске може видјети како изгледа процес прављења, објашњава нам Златко.

Као пословођа комплекса Бабино брдо каже да је домаћем туризму неопходан озбиљнији приступ и стратегија развоја.

- Наши гости траже мир, тишину, природу, домаћу храну и тако даље, али то мора бити повезано и са лијепом услугом културним приступом особља. Најбитнија ставка и успјех јесте када вам се људи враћају то је најбољи показатељ да нешто радите како треба и само то треба имати за циљ, каже овај познавалац угоститељства.

Околић прича да је прекретницу направио када је схватио да овдје уз посао који воли, може водити и нормалан породични живот.

(Извор/Фото: СееСрпска)

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.