Hram Pokrova presvete Bogorodice

Dodik i Cvijanović proglašeni za velike dobročinitelje Hrama u Gradišci

  • Извор: СРНА
  • 17.09.2022. 13:50

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem osveštao je danas obnovljeni hram Pokrova presvete Bogorodice i Parohijski dom u Gradišci i za velike dobročinitelje ovog hrama proglasio srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović.

Za velike dobročinitelje proglašeni su i kumovi hrama - gradonačelnik Gradiške Zorana Adžić, advokat Mile Kovačević i Mladen Vidović.

Vladika Јefrem, koji je služio Svetu liturgiju uz sasluženje izaslanika patrijarha srpskog Irineja, episkopa marčanskog Save i zapadnoevropskog Јustina, te brojnih sveštenika, zahvalio je svim vjernicima koji su pomogli obnovu.

Dodik je rekao da je bilo zahtjevno obnoviti hram na ulazu u Republiku Srpsku, da on bude vidljiv i oslikava "naš doprinos današem vremenu i našoj vjeri i crkvi".

- Bilo je potrebno nekoliko godina da se završi obnova hrama u Gradišci i da on bude osveštan u prisustvu velikog broja vjernika. Ova crkva ovdje stoji više od jednog vijeka i predstavlja svjetionik pravoslavlja na ulasku u Republiku Srpsku - rekao je Dodik, koji je prisustvovao osveštanju obnovljenog hrama.

Dodik je rekao da je ova crkva lijepo uređena, ali da građevina sama po sebi ništa ne znači ako nema naroda i velikog broja vjernika kao danas.

Gradiški arhijerejski namjesnik Gojko Slijepčević rekao je da je ovo veliki dan za vjernike u Gradišci i Republici Srpskoj, jer su nadmašeni i napori svih prethodnih generacija koje su obnavljale Hram Pokrova presvete Bogorodice.

- Bog je dao da vaskrsne ovaj hram u svoj svojoj ljepoti i da se okupi veliki broj vjernika - naglasio je Slijepčević.

Slijepčević je rekao da je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, preko svog izaslanika, prenio blagoslove i blagodarnost i izrazio žaljenje što je bio spriječen da lično prisustvuje osveštanju centralnog pravoslavnog hrama u Gradišci, koji je tokom proputovanja nedavno posjetio.

Kum hrama Mladen Vidović rekao je da je čin osveštanja obnovljenog hrama velika radost za sve pravoslavne hrišćane u Gradišci i šire.

- Na bogoslužbenu upotrebu smo dobili ovakav biser, koji smo naslijedili od naših predaka i dodatno ga izbrusili, izglancali i umili. On sad sjaji svojim nesvakidašnjim sjajem. U ovakvom danu i ovakvom hramu kumovati i kumom se zvati je velika čast i privilegija za mene i moju porodicu - rekao je Vidović.

Zamjenik gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić istakla je da je danas za Gradišku i pravoslavne vjernike veliki dan.

- Poslije dugo vremena naš hram je zasijao u punom sjaju, upravo ovdje na granici sa EU, na ponos, ne samo našeg grada, već i cijele Republike Srpske. Gradska uprava je od samog početka obnove pomogla da Hram zablista - rekla je Ilićeva.

Episkop banjalučki danas je unaprijedio paroha Treće parohije Gradiška Nenada Tomića u sveštenoslužiteljski čin protojereja, te poklonio krst arhijerejskom namjesniku gradiškom, protojereju stavroforu Gojku Slijepčeviću.

Prvi pravoslavni hram u Gradišci izgrađen je 1866. godine.

Prota Dušan Subotić je 1927. podigao veliki hram Pokrova Presvete Bogorodice, koji je porušen 1941. godine.

Izgradnja novog Hrama Pokrova Presvete Bogorodice završena je 1973. godine, a njegova rekonstrukcija, koja je činom osveštanja i zvanično završena, počela je prije četiri godine.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.