Zlostavljanje maloljetnica

Dom "Rada Vranješević": Pronađene nestale djevojčice, imenovan novi v.d. direktora

  • Извор: АТВ
  • 03.02.2022. 19:11

Nakon niza monstruoznih informacija o zlostavljanju maloljetnica u Domu "Rada Vranješević", javnost je potresla i vijest da su juče dvije štićenice nestale.

Danas su pronađene u Dubravi kod Gradiške i vraćene u Dom, potvrđeno je ATV-u iz policije. 

Nakon što je prihvaćena ostavka Vladimira Kajkuta za vrijeme čijeg rukovodstva su se u Domu dogodila zlostavljanja štićenica za šta se sumnjiče radnici te ustanove, za novog v.d. direktora imenovana je Darijana Kecman. 

Razriješen je i Upravni odbor Doma, a novi će biti imenovan na sljedećoj sjednici Vlade. Da je u radu pojedinih odgovornih lica Doma bilo nepravilnosti, te da je osumnjičeni portir nastavio i nakon prijave za zlostavljanje, da radi kao da se ništa nije dogodilo, a na šta je ukazivao ATV, uprkos suprotnim tvrdnjama Vladimira Kajkuta, pokazao je i Izvještaj Komisije.

"Određeni propusti koji su se mogli identifikovati kroz ovo sve je postupanje disciplinske komisije, konkretno po prijavi samoj disciplinskoj komisiji od decembra ove godine i radnika koji u svojstvu portira, nakon izricanja same disciplinske mjere vraćen na posao, a potom uhapšen", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Da je lanac u sistemu zaštite i brige o najosjetljivijoj kategoriji djece prekinut na više mjesta ukazuje okršaj banjalučke policije i Centra za socijalni rad Banjaluka. Prvo je direktorica Centra Irena Joldžić okrivila PU Banjaluka da su ih tek nakon mjesec dana obavijestili o slučaju zlostavljanja. Na tvrdnje direktorice Centra odmah su reagovali iz policije.

"Izjava direktorice je potpuno netačna, posebno kad se uzme u obzir da se ovo maloljetno lice kao žrtva pojavljuje već u prijavi koju je Policijska uprava zaprimila 18.12.2019. godine, a da je nakon toga od strane policijskih službenika PU Banjaluka saslušano oštećeno lice, čijem saslušanju su prisustvovali i nadležni radnici Centra za socijalni rad Banjaluka, koji su i potpisali uzetu izjavu", saopšteno je iz PU Banjaluka.

Ratu institucija ni tu nije bio kraj. Iz Centra su odgovorili da su šokirani, kako kažu, neprimjerenim, netačnim i konfuznim saopštenjem Policijske uprave Banjaluka.  Iz Centra su najavili i da više neće sarađivati sa PU Banjaluka.

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)