Pomoć Srbije

Donirano 35 steonih junica u Bosanski Petrovac

  • Извор: АТВ
  • 11.12.2021. 19:46

Štale domaćina u Bosanskom Petrovcu od danas su bogatije za 35 steonih junica. Srpskim povratničkim porodicama, ali i njihovim bošnjačkim komšijama pomoć je stigla iz Srbije. Snježana je samohrana majka troje djece pa će donacija, kako kaže, dobro doći.

 “Prodajem mlijeko, kajmak i tako... sad imam dvije krave”, kaže Snježana Jovičić iz Bosanskogp Petrovaca.

Cilj je ekonomsko osnaživanje povratnika i obezbjeđivanje boljih uslova za opstanak na vjekovnim ognjištima.

 “Ovoga puta Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u region je zajedno sa Centrom za pomoć i podršku povratnicima, koju vodi Nemanja Davidović u Bosanskom Petrovcu, izašla u susret za 35 porodica, povratničkih porodica, ne samo srpskih, ima i bošnjačkih, koje su dobile po steonu junicu. Kada jednoj porodici date kravu, kao da ste joj dali radon mjesto”, rekao je Nikola Selaković, minister spoljnih poslova Srbije.

“Ukupna vrijednost naše pomoći je devet milona dinara, što je otprilike 153.000 KM. Ovim želimo da pošaljemo poruku da je matica, da je naša Srbija, uz svoj narod, uz povratnike, uz druge ljude koji dijele sudbinu naših povratnika i srpskog naroda, da im pokažemo brigu”, rekao je Arno Gujon,vršilac dužnosti  direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u region.

Direktor Centra za podršku povratnicima Nemanja Davidović rekao je da su u ovoj ustanovi uložili veliki trud kako bi ovaj projekat bio realizovan. Lakše je, kaže, kad imate ovakve prijatelje. 

“Ovo znači mnogo Bosanskom Petrovcu. Ovo je drugo najveće ulaganje Republike Srbije u Bosanski Petrovac, i zaista kada uzmemo u obzir posjetu ministra Selakovića, istorijsko. I Srbi i Bošnjaci du danas dobili junice. Centar za podršku povratnicima nije dijelo ljude na jedne ili na druge. Važno je da i jedni i drugi žive dobro i to ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti. Drago nam je što su naši prijatelji ovdje i nadam se da će uskoro ponovo da nas posjete i vide ono što radimo”, rekao je Davidović.

Juče su u Posavini, u okviru istog projekta, podijeljene freze, moto-kultivatore, trimeri i motorne testere, a u Grahovu pčelarska oprema .



Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)