Genijalno

Draganu iz Topole traktor umjesto na naftu ide na zejtin: Kad on pođe na njivu da ore, selo miriše na krofne

  • Извор: Курир
  • 15.03.2022. 13:09

Visoka cijena nafte natjerala je poljoprivrednike prije nekoliko godina da umjesto u kuhinji suncokretovo ulje koriste u njivi. Imajuću u vidu trenutnu situaciju, mnogi poslovi u polju će se i ove sezone najvjerovatnije završiti zahvaljujući zejtinu koji će se naći u rezervoaru poljoprivrednih mašina.

"Sada je cijena litre nafte i litre ulja skoro izjednačena, ali najbliža pumpa je od mog sela udaljena oko 30 kilometara, tako da mi je isplativije da sipam jestivo ulje u rezervoar. Kupim ga u najbližoj prodavnici i na to ide moja mašina.

Na taj način su na mom imanju obavljeni prvi proljećni radovi i priprema za setvu", kaže za RINU poljoprivrednik Dragan Jovanović iz Topole.

On dodaje da je potrošnja ista tako da traktor radi bez promjene. Mašine su se uspešno prilagodile novom energentu, rad motora je isti samo se umjesto neprijatnog mirisa nafte za vrijeme rada traktora sada širi miris zagrejanog ulja nalik onom iz kuhinje za vrijeme pripreme ručka.

„Od kada koristim zejtin umjesto nafte nisam imao nikakvih problema u radu traktora. Jedino što je zanimljiv miris koji se širi poljima dok se obrađuje zemlja. Na par stotina metara oko traktora se oseća miris sagorjelog ulja koji neodoljivo podsjeća na miris koji osjetimo kada neko u komšiluku prži palačinke ili krofne tako da se oko mene dok orem sakupi sve što ima šakala i lisica u tom dijelu atara“, rekao je Jovanović.

Način korišćenja kao i računica seljacima su savršeno jasni. Posao u polju možda čak i lakše ide jer miris ulja drži stomak sitim.

"Ni ja ne ogladnim kao ranije, jer mi se sve čini da stiže hrana pa posao ide lakše", zaključuje kroz osmjeh ovaj poljoprivrednik.

(RINA)

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.