Društvene mreže i portali izvor lažnih vijesti o vakcinama

  • 02.04.2021. 19:04

Fejsbuk, Instagram, Tviter, portali i tabloidi. Postalo je to glavno štivo naših sugrađana. Šta i gdje čita lična je stvar pojednica, reklo bi se, osim u slučaju kada su grupe na društvenim mrežama adresa i za informisanje o vakcinaciji. 

"Neću, ne. Pa čitala sam, ali ne. GDJE SI ČITALA? Pa na portalima, na internetu, na Fejsbuku. Ipak, ne, ostajem pri tome ne", kažu građani.

Veći je broj onih koji po savjete o vakcinama ne idu na društvene mreže. Vakcinisali su se ili vakcinu jedva čekaju.

"Hoću. KOJOM VAKCINOM? Ruskom ili kineskom"

"Obavezno! Nije bitno, može kineska, ruska, bilo koja, samo da se vakcinišem."

"Da zaštitim svoje zdravlje, a i jednostavno da budem obazriviji prema okolini, zato što mislim da svako treba da se vakciniše"

Društvene mreže pune su raznih tvrdnji, širenja panike da vakcinom žele da nas čipuju ili sterilišu. Strah građana je opravdan, kažu doktori, ali po informacije mora da dođu na pravo mjesto.

"Sve odgovore možete da dobijete kod ljekara, opšte prakse, specijalizanta, specijaliste, nekoga ko ima informacija svakako više u odnosu na bilo kakav portal", kaže Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a.

U Srbiji ako širite lažnu vijest i izazivate paniku putem sredstava javnog informisanja ili na javnom skupu možete biti kažnjeni zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Međutim, zakonodavstvo Republike Srpske još uvijek nije postavilo granicu u komentarisanju i dijeljenju sadržaja na društvenim mrežama, kaže struka.

"Naše krivično zakonodavstvo, odnosno naš Krivični zakonik Republike Sprpske uopšte ne definiše tu problematiku i to društveno ili javno pitanje koje se sad pojavljuje, tako da to nije inkriminisano kao krivično djelo", kaže Milijana Buha, profesor na katedri za krivično pravo Pravnog fakulteta u Banjaluci.

U vrijeme kada se "broji svaka vakcina", Fejsbuk je saopštio da je uklonio više od 11 miliona lažnih vijesti i linkova, te ugasio oko 57 hiljada naloga širom svijeta, zbog širenja “dezinformacija koje mogu uticati na zdravlje pojedinaca”, a od kojih je više hiljada naloga bilo iz regiona Balkana. Dok zakon ne postavi granicu u širenju lažnih vijesti, nade ćemo polagati u svijest i razum pojedinaca.

Тагови: