Зимско рачунање времена

Дуга историја помијерања сата: Како је шала постала пракса

  • Извор: Индекс
  • 29.10.2023. 10:04

Идеја о прилагођавању рачунања времена разним дијеловима године није новост; она је присутна већ вијековима.

На примјер, у Римском царству сат је дефинисан као једна дванаестина дана, односно времена које је протекло између изласка и заласка сунца. Будући да је трајање дана варирало с годишњим добима, то је значило да се мијењала и дужина сата. Сат је зими трајао 44 минуте, а љети 75.

Вилијам Вилет из Велике Британије лобирао је за прихватање љетног рачунања времена у свом памфлету Траћење дневног свјетла из 1907. године. Наводно је доживио просвећење док је једно јутро јахао коња. Схватио је да "сунце обасјава земљу неколико сати сваки дан док ми још спавамо", док с друге стране "остаје само кратка чаролија опадајућег дневног свјетла у којем можемо провести кратко раздобље слободног времена које нам је остало на располагању".

Почело зимско рачунање времена

Почело зимско рачунање времена

У Сједињеним Државама идеја се повезује с Бењамином Франклином. Док је био амерички посланик у Француској 1784. године, Франклин је у есеју Економски пројект за смањење трошкова свјетла у шали предложио Французима да устају сат раније како би уштедјели восак за свијеће. Концепт је у САД-у усвојен 1918.

Љетно рачунање времена (ДСТ), у којем се сатови помичу један сат унапријед у рано прољеће и враћају један сат уназад у јесен, први пут је у Еуропи 1916. године увела Њемачка у настојању да у јеку Првог свјетског рата смањи потрошњу угљена како би га могла користити за своје фабрике оружја. Већина сусједних земаља, укључујући и Велику Британију, САД и Аустралију, касније је слиједила њен примјер.

Преминуо Метју Пери - Чендлер из

Преминуо Метју Пери - Чендлер из "Пријатеља“

Пракса је у Европи углавном напуштена након Другог свјетског рата. Поновно је уведена 1970-их због нафтне кризе, односно због арапског увођења ембарга на нафту западним земљама које су подржавале Израел. Ту је разлог опет била жеља да се смањи потреба за вјештачким свјетлом, а тиме и потрошња енергије због поскупљења нафте.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.