Ugovori sa udruženjima

Dva miliona KM za projekte socijalne zaštite i humanitarne djelatnosti

  • Извор: СРНА
  • 12.09.2022. 12:43

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potpisao je danas ugovore sa 60 udruženja i organizacija kojima je dodijeljeno 2.200.000 KM za finansiranje projekata i programa iz oblasti socijalne zaštite, humanitarne djelatnosti i prevazilaženja problema i zadovoljavanja potreba osoba sa invaliditetom.

Šeranić je rekao da su sredstva obezbijeđena od igara na sreću, a u skladu sa Zakonom o igrama na sreću Srpske, te konkursnom procedurom i uredbom kojom su regulisani kriterijumi za raspodjelu sredstava.

"Žao mi je što 2020. i 2021. godine nismo mogli u punom kapacitetu da se posvetimo ovim aktivnostima. Podsjećam, 2019. godine smo uveli zakonsko pravo na ličnu invalidninu i roditelja-njegovatelja, a potom smo unaprijedili to pravo i povećali iznos, na čemu ćemo i dalje raditi", rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da sa udruženjima nastoje da naprave analizu sistema socijalne zaštite, a potom i strategiju razvoja socijalne zaštite na osnovu koje bi bili mijenjani i zakoni.

Sekretar Udruženja "Osmijeh žene" Laktaši Biljana Petković rekla je da su sredstva dobili za projekat prevencije zadravlja žena u stanju socijalne potrebe.

"Projekat obuhvata besplatne mamografske preglede i PAPA nalaze. Rak dojke je jedan od vodećih karcinoma, a ukoliko se otkrije u ranoj fazi mogao bi biti na vrijeme liječen", rekla je Petkovićeva.

Predsjednik Košarkaškog kluba invalida "Vrbas" Marinko Umičević rekao je da će sredstva od 15.000 KM usmjeriti na kupovinu sportskih kolica.

Organizacija amputiraca "Udas" novac će usmjeriti na realizaciju Strategije unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom.

"Direktno ćemo podržati više od 50 korisnika, a riječ je o osnaživanju porodica i naših kolega u njihovim lokalnim zajednicama", istakao je predsjednik "Udasa" Željko Volaš. 

Тагови: