Нина Родић Вукмир

Двоје дјеце из Српске морбиле добили у Тузли

  • Извор: АТВ
  • 08.02.2024. 12:12

Нина Родић Вукмир, начелница Службе за епидемиологију Института за јавно здравство Републике Српске, рекла је да су јуче запримили пријаву епидемије морбила, односно малих богиња са територије Бијељине.

Ради се о оболијевању троје дјеце млађе од двије године која нису вакцинисана.

Двоје дјеце, како се претпоставља, заражено је током боравка у једној приватној здравственој установи на подручју Тузле.

„Та дјеца нису међусобно повезана, али су повезана са боравком у тој здравственој установи, док за треће дијете нема повезаности са ово друго двоје. То су прва три позитивна случаја у Републици Српској ове године. Прошле године смо имали два случаја али нису била у форми епидемије јер су били и у различитим мјесецима и нису са били са истог подручја регије Бањалука“, рекла је Родић Вукмир на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она каже да се овакав сценарио, односно случајеви морбила, очекивао у Републици Српској зато што је обухват вакцинисаних испод 95 одсто већ дужи низ година.

„Јасно је да су дјеца након седмог мјесеца живота апсолутно незаштићена јер су антитијела, која су прешла са мајке, заштиту дјетету пружала до неког седмог, осмог мјесеца живота“, појаснила је она.

Дом здравља Бијељина је урадио све неопходне мјере, навела је она и додала да су у координацији са Општом болницом Бијељина уколико буде било потребе за хоспитализацијом.

„За сада су то случајеви који нису захтијевали хоспитализацију. Очекујемо да ће бити још обољелих, како у Бијељини тако и у другим градовима“, изјавила је докторица Родић Вукмир. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!